Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk,ha villámcsapás ért valakit?

Mit tegyünk,ha villámcsapás ért valakit?

Az áramütés a mindennapok egyik veszélyforrása lehet. Az áramütést orvosi szaknyelven elektrotraumának nevezik, mely tulajdonképpen egy összefoglaló elnevezés.
Villámcsapás által ért nagy feszültség egy speciális áramütési forma, ritkán következik be, a kocogók, biciklizők közül kerülnek ki leggyakrabban. Villámcsapáskor hatalmas mennyiségű elektromos töltés halad át a testünkön, ami akár halálos is lehet, hiszen közel 100 000 Volt feszültség halad át a szervezeten. Gyakori a szívleállás,vagy a szív károsódása, de sokkhatás utáni amnézia, és égési sérülések is keletkezhetnek.
Később is keletkezhetnek tünetek, vagy annak következményei később jönnek elő. Vannak, akik pszichés hatás miatt képtelenek a normális életre, vagy nagyon megváltozik a személyiségük, amit okozhat maga az átélt élmény, vagy agyi elváltozások.
Megelőzhetjük:
• Villámlás esetén soha ne álljunk fa alá, kerüljük a fém tárgyak közelségét, ha szabad területen tartózkodunk, és nincs a közelünkben biztonságos ház, a legjobb amit tehetünk, hogy leguggolunk, zárt lábfejjel és így várjuk ki a vihar végét.
• Tartózkodjunk autóban, ha erre lehetőségünk van, mert az autó úgynevezett Faraday-kalitka elven működik, a villám közvetlenül a földbe vezetődik le, nem jut be az utastérbe.
• Viharban kerüljük a víz közelségét, mert a víz nagyon jó elektromos vezető.
• Ha otthonunkban tartózkodunk, vihar idején zárjuk az ablakokat, és ne menjünk közel hozzá. Bár manapság a villámhárítók igen hatékonyan elvezetik a villámot, egy-egy ér elérhet minket.

Mit tegyünk, ha villámcsapás ért valakit a közelünkben, hogyan segíthetünk:
• Elsősorban értesítsük a mentőket, ha mi magunk is esőben vagyunk, és nem tudunk száraz vagy védett helyre menni, akkor várjuk meg a vihar végét, hogy ne érjen minket is villámcsapás.
• Nézzük meg hogy a sérült eszméleténél van-e, amennyiben eszméletlen, ellenőrizzük a légzését. A fülünket tegyük a sérült orra elé, ezzel hallhatjuk, illetve láthatjuk a mellkas emelkedését, és süllyedését is. Ha lélegzik, fektessük stabil oldalfekvésbe, a tőlünk távolabbi karját emeljük a felénk eső arcához, majd a másik kezünkkel a tőlünk távolabbi lábát derékszögben behajlítva fordítsuk magunk felé.
• Ha nincs légzés, orron vagy szájon át lélegeztessük, ügyelve, hogy a szájában ne legyen semmi, ami fulladást okozhat. Szívleállás esetén szívnyomást (5 erőteljes nyomás a mellkasra, egy levegőbefújás)alkalmazzunk, amíg a mentő ki nem ér.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük