Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk a téli depresszió ellen?

Mit tegyünk a téli depresszió ellen?

A depresszió súlyos betegség is lehet, és nem feltétlenül jelentkezik szezonálisan, mégis elmondható, hogy a levertség, stressz, és az ebből kialakuló időszakos depresszió télen eléggé gyakori. Kiváltó okának a közvélekedés is a fényhiányt szokta megjelölni, ami abból a szempontból mindenképp jogos, hogy a napfény serkenti a szervezetben a szerotonin termelését, azaz a boldogsághormont.
Ennek ellenére több ok is közrejátszhat a kialakulásában, például az, hogy kevesebb lehetőség van a szabad levegőn való tartózkodásra, kevesebbet mozgunk, ellenben az év végi pénzügyi, szervezeti zárások, félévi vizsgák, ünnepi készülődés súlyos stresszhelyzeteket teremt, ami fokozza az időszakos depresszió kialakulásának esélyét.
Ilyenkor az ember rosszkedvűnek érzi magát, unatkozik, miközben semmihez sincs kedve, letört. Társulhatnak hozzá szervi jelenségek is, mint a rossz emésztés, az édességek túlzott kívánása (a cukor miatt), fejfájás, gyomorfájdalmak.
Ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk a téli időszakban kisebb depresszióba esni, akkor igyekezzünk ezt megakadályozni. Tervezzünk rendszeres testmozgást minden napra, lehetőség szerint kerüljük a stresszes helyzeteket, a munkánkat ne vigyük haza. Kerüljük az édességeket is, ehelyett inkább használjunk ki minden napsütéses időpontot arra, hogy egy kicsit napoztassuk az arcunkat. Munkahelyen álljunk ilyenkor az ablakhoz, vagy a szünetünkben töltsünk pár percet az udvaron.
Ha nem sikerül teljesen elkerülni a problémát, akkor sem súlyos a helyzet, a téli, szezonális depresszió karácsony után, a napok hosszabbodásával már enyhe javulásba kezdhet, a téli felhők eltűntével, a tavasz elején pedig általában nyomtalanul el is múlik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük