Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit tegyünk stresszhelyzetek ellen?

Mit tegyünk stresszhelyzetek ellen?

A stressz ma már jelen van világunkban, akár észrevesszük, akár nem. Jeleit viszont mindenképpen érzékeljük, akár magunkon, akár embertársainkon. Az ingerlékenység, türelmetlenség, ok nélküli agresszív viselkedés, meg nem értés, humorunk elvesztése és a testre gyakorolt egészségkárosító hatása mind – mind jellegzetes, jellemző tünetei.
Ahhoz, hogy legyőzzük magunkban, mindenképp önkontrollra van szükségünk. Legalapvetőbb stresszoldónak számít a sportolás, vagy egyéb más testünket megmozgató műveletek, lehetőleg erőteljesen, hogy a gondolatainkat elterelje. A mai világban lassan nem marad idő a sportolásra, vagy ha idő maradna is, túl fáradnak érezzük magunkat hozzá. Egy félórás séta naponta viszont feltétlenül szükséges az egészségünk megőrzése érdekében, ezért valamiképp szakítsunk rá egy kis időt.
A stressz leküzdésére más módok is vannak, ezeket főként jógagyakorlatokkal csillapíthatjuk, vagy űzhetjük el, de önmagunkra való belső figyelemmel is legyőzhető. Kezdjünk el figyelni önmagunkra, most a belső lényünkre, az érzéseinkre, hangulatunkra, és érezzük ezeket magunkban. Tudatosan gondoljuk át, mikor milyen dolgok okoznak bennünk feszültséget, milyen érzések öntenek el, és miképpen reagálunk. Gondolatban játsszuk le, többször is, és elemezzük. És tudatosan gondoljuk át, hogy így higgadtan mit tettünk volna. Ezeket a gondolatokat is játsszuk le önmagunkban , amíg nem érezzük ezt a viselkedésformát természetesnek az adott helyzetre.
Próbáljuk ki egy adott stresszes helyzetben, és látni fogjuk, hogy a tudatos gondolkodásunk előjön, érezzük és tudjuk, mit kell tennünk, és az szerint járunk el. Miközben a tudatunk felszínre hozza ezeket a képeket, máris kikerültünk a stressz vonzásából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük