Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk mérgezés esetén?

Mit tegyünk mérgezés esetén?

A leggyakoribb előforduló mérgezések, a gyógyszermérgezés, a gázmérgezés, vegyi anyagokkal történt mérgezés, illetve az ételmérgezés. Ha mérgezés gyanúja áll fent, azonnali segítségnyújtásra van szükség, a mérgezett magatehetetlensége miatt óvatosan járjunk el a beteggel.
A leggyakoribb, mérgezésre utaló tünetek:
• Ájulás
• Szájszárazság
• Tág pupilla
• Könny-és nyálfolyás
• Szűk vagy tág pupilla
• Keserűmandula szagú lehelet
• Hányás, görcsös hasi fájdalom
• Láz, és fejfájás
• Tudatzavar
Mit tehetünk, amíg kiér a mentő mérgezés esetén:
Ha magánál van a beteg, itassunk meg vele legalább 1 liter vizet, és hánytassuk meg. Ha savat vagy lúgot ivott, akkor tejjel próbálkozzunk, ami csillapítja a fájdalmat, és oldja és hígítja a maró anyagot. Ne hánytassuk! Ugyanis a maró anyagok visszajuthatnak a nyelőcsőbe és igen súlyos károsodást okozhatnak! Például: kénsav,sósav, hypo, mosószer, benzin,stb.
Kisgyereknél 3 éves korig soha ne hánytassunk!
Az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe helyezzük (a beteg tőlünk távolabbi kezét az arcához tartjuk, a másik kezünkkel a tőlünk távolabbi lábát derékszögbe behajlítjuk, és magunk felé húzzuk a testet).
Mit tehetünk, amíg kiér a mentő szén-monoxid mérgezés esetén:
Legelső teendő az áramtalanítás, az esetleges robbanásveszély elkerülése érdekében. Majd igyekezzünk kivinni a friss levegőre a beteget, de csak akkor, ha erre módunk van, egyébként várjuk meg a mentőt! Mentés közben magunk is próbáljunk addig nem levegőt venni, ezt körülbelül 1-1,5 percig bírjuk. Nedves anyagot is tehetünk arcunk elé, ez kissé felfogja a káros gázok tüdőbe jutását.
A gázmérgezés jellemző tünete a fejfájás, kábultság, szédülés, hányinger.
Klórgáz mérgezés általában hypo és vízkőoldó vegyítése folyamán keletkezhet otthonunkban, és tüdővizenyőt okozhat, ezért ezeket soha ne használjuk egyszerre! Amennyiben szúrós szagot érzünk, vagy nehezen kapunk levegőt a lakásban, valószínűsíthető mérges gáz jelenléte. Azonnal menjünk ki a friss levegőre.
Gombamérgezés gyanúja esetén azonnal értesítsük a mentőket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tüdőrák

A tüdőrák hazai és világi viszonylatban is a leggyakoribb rákféleség, és a rákos halálozások legfőbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük