Kezdőlap » Otthon biztonság » Mit tegyünk kutyatámadás esetén?

Mit tegyünk kutyatámadás esetén?

Manapság a média révén egyre többet lehet hallani különböző kutyák agresszív viselkedéséről. A napokban került a címlapokra miszerint Pécsen egy pitbull marcangolt halálra egy kisebb testű kutyát. Előfordul sajnos azonban, hogy a négylábúak emberre is veszélyesek.
Mindenki kerülhet olyan helyzetbe saját akaratán kívül, hogy a szomszéd kutyája, egy ismeretlen eb, vagy akár a saját házi kedvence valamilyen oknál fogva megtámadja. Ez cseppet sem kellemes élmény, azonban léteznek olyan technikák amelyekkel a támadó kutya agresszivitása visszaszorítható.
Bár roppant nehéz egy ilyen helyzetben, de az egyik legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat a lehetőségekhez képest. Az ember tele van ilyenkor adrenalinnal, ám ez a hormonfröccs nem szabad, hogy a gondolkodás rovására menjen. A morgó, vicsorgó kutya látványa ijesztően hat, azonban semmiképp sem szabad elszaladni előle. A közepes testű kutyák már sokkal gyorsabbak az embernél, így könnyedén utolérik, ráadásul a menekülő ember láttán előjön belőlük a vadászösztön, emiatt a futót célpontnak tekintik. Egy 20-30 kg-os eb pedig már komoly sérüléseket tud okozni.
Amit tenni lehet, hogy az ember szembefordul a támadni készülő kutyával. Ekkor az eb az embert komolyan veszi, viszont nem szabad a kutyák szemébe nézni ez esetben, mivel azt szintén a támadás jelének tekintik. Ha tehetjük szembefordulva kiabáljunk rá a kutyára, ezzel jelezzük felé a határozottságunkat, ami szintén elgondolkodtatja az ebet. Ha zárt térben vagyunk, és egy ajtón keresztül el tudunk menekülni, akkor azt mindenképp oldalazva, a kutyával végig szembefordulva tegyük. Nyílt terepen is érdemes mindig a támadóval szemben maradni, és úgy igyekezni kihátrálni a helyzetből.
Medvetámadás esetén hatásos lehet – a kutyák kifinomult szaglása miatt viszont ez esetben hasztalan – a tetszhalott állapot felvétele. Az „őszinte” viselkedés a legkifizetődőbb. Ha mégis sérüléseket szenvedtünk a támadás során, szükséges mihamarabbi orvosi ellátás. Kutyaharapás után az orvosnál a kórokozók elterjedésének megelőzése céljából tetanusz injekciót kaphatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védhető meg az otthon? Lakásbiutonság egyszerűen

„Az én házam az én váram”. Nem ismeretlen senki előtt ez a régmúltból származó gondolat. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük