Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk ha túlsovány a gyermek ?

Mit tegyünk ha túlsovány a gyermek ?

A sovány gyermeket természetesen rendszeres időközönként ellenőriztetni kell orvossal. Ez különösen akkor fontos, ha fáradtnak látszik, ha fogyott, vagy pedig nem hízott annyi, amennyi alkatának megfelelően szükséges volna.
A soványság, a hízás elmaradása és a fáradság gyakrabban ered lelki problémákból, mint testi okokból. Ha a gyermek ideges, levert, kérjünk tanácsot pszichológustól, beszéljük meg a kérdést a tanítójával. Mindenesetre vizsgáljuk meg, megfelelőek-e a kapcsolatai szüleivel, testvéreivel és iskolatársaival. A gyakori evés segíthet azon gyermekek esetében, akiknek úgy látszik, a gyomra nem fogad be egyszerre sokat, de hajlandó gyakran keveset enni. Az egészséges gyermek is lehet sovány, bármilyen jó étvágya van is; feltehetően ilyen alkatú. Az esetek többségében az ilyen gyermek aránylag kalóriaszegény ételeket szeret, pl. húst, főzeléket, gyümölcsöt és utálja a kalóriában gazdag édességeket. Végül, ha a gyermekkel nincs semmiféle probléma, csupán egyszerűen kiskora óta vékony, de azért évente megfelelő súlygyarapodást ér el, akkor hagyjuk őt békében; a vékony alkatú gyermek, súlyától függetlenül, teljesen egészséges. Vannak születésüktől fogva sovány gyermekek. Ezek valószínűleg örökölték a soványságot egyik vagy mindkét szülőtől. Csecsemőkoruk óta eleget kaphattak volna ugyan enni, de ők sohasem ettek, különösen nem a tápláló ételekből. Nem voltak “idegesek”, egyszerűen csak kevesebbet ettek. Vannak aztán gyermekek, akiknek étvágya az evés túlzott erőltetése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük