Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk, ha rossz hatással van a kamaszra a baráti társasága?

Mit tegyünk, ha rossz hatással van a kamaszra a baráti társasága?

A kamaszok különböző mértékben befolyásolhatók. Azok, akik jobban vágynak az elfogadásra és az elismerésre, könnyebben követnek másokat. A véleményüket és az egyéniségüket is feladják, csak hogy ne lógjanak ki a sorból. Akár az iskolai eredményeik is romolhatnak, ha a barátaik gyengébben teljesítenek, és többek között ezért nem „menő” a baráti társaságukban jó tanulónak lenni. Erősen befolyásolhatók azok a kamaszok is, akik nem elég függetlenek, általában másokat követnek: nekik általában alacsony az önértékelésük, ritkán nyilvánítanak véleményt, és az egyéniségük még kialakulatlan.
Mit tehetünk, ha a kamasz gyerek nem olyan társaival barátkozik, akiknek a viselkedése és az értéktrendje nem felel meg nekünk? Ne áltassuk magunkat: nem érdemes megtiltanunk, hogy a gyerek számunkra nem, vagy kevésbé rokonszenves társaival barátkozzon, hiszen az iskolában úgy is találkozni fog velük.
Elmondhatjuk, persze nagyon tapintatosan, mi nem tetszik a barátai viselkedésében, de ne becsméreljük őket.
Van , amire felesleges az energiánkat fecsérelni: az öltözködés és a zenei ízlés például tipikusan ilyen témák. Egyik napról a másikra változhatnak, tehát nincs igazán jelentőségük.
A kamaszok rendszerint nagyon érzékenyek arra, ha a barátaikat kritizálják.
Ha a gyerek minden igyekezetünk ellenére kitart egy barátja mellett, aki számunkra elfogadhatatlannak tűnik, akkor sem tilthatjuk meg neki, hogy találkozzon vele, de bármit is mondunk, legyünk nagyon tapintatosak és nyugodtak. Az indulatosság, az erőszakosság –indulatosságot, és erőszakosságot szül.
Soha ne kényszerítsük, hogy közöttünk és a barátai között válasszon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük