Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit tegyünk, ha munkanélkülivé váltunk?

Mit tegyünk, ha munkanélkülivé váltunk?

Sajnos általános, hogy naponta sok száz, sok ezer ember veszti el állását, s ezzel együtt a megélhetését is Magyarországon. Ezt nagyon nehéz megélni, hiszen az állásunk elvesztése anyagilag, lelkileg is összetör bennünket. A mi összeomlásunk viszont kihat a párunkra, gyermekeinkre is. Tehát nem lehet megengedni magunknak az összeomlás luxusát!
Amikor munkanélkülivé válik valaki, az első érzések között jelenik meg a félredobottság, feleslegesség érzése. Ezeknek az érzéseknek „megállj”-t kell parancsolni. Nem szabad teret engedni nekik. Jusson eszünkre, hogy sok százezer sorstársunk van. Nézzünk körbe a környezetünkben, ki hogyan viseli ezt. Csak azokra fókuszáljunk, akik a kiutat keresik! Ők lesznek jó példák nekünk!
Ha állást nem is találunk hamar, legalább megtudhatjuk, hogy milyen hiányosságaink vannak a munkaerő-piaci elvárások szerint. Szinte biztos, hogy képeznünk kell magunkat. De ez jó, hiszen bővülnek ismereteink, s a kilátástalanság érzését is elnyomja majd az a siker, amit egy jó vizsga, egy jó oktatás, vagy egy új szakma megszerzése okoz. Ráadásul egy tanfolyamon új embereket ismerünk meg, s szinte biztos, hogy találunk ott igazi barátokat is! Ez az újdonság is segít a lelkivilágunk helyreállításában.
Arra kell vigyáznunk, hogy a munkanélkülivé válás megannyi negatív lelki hozadéka ne érjen el bennünket. Tereljük el a figyelmünket a negatív gondolatainkról! Csináljuk gyorsan egy nagytakarítást, lomtalanítást. Ez több napot is igénybe vesz. Hozzá foghatunk barkácsolni. Biztosan van olyan tárgyunk, amely javításra szorul, de eddig pontosan a munkánk miatt nem volt rá időnk. Találjuk meg az élet apró örömeit ilyenkor is. Minden egyes otthon elvégzett munka, amelyet eddig halogattunk, megadja nekünk a siker élményét és EZ a fontos!! A sikerélmény!
Az, hogy a saját munkanélküliségünket, a feleslegesség érzését hogyan éljük meg, s ezekből profitálva kerülünk ki, csakis kizárólag rajtunk múlik. Az önbecsülésünket, a magabiztosságunkat csakis saját magunk tarthatjuk életben.
Az igazi túlélő, az élelmes azonnal képes alkalmazkodni a megváltozott helyzethez! S ez lesz sikerének kulcsa.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük