Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk, ha kórházba kell vinni a gyereket?

Mit tegyünk, ha kórházba kell vinni a gyereket?

Nincs tökéletesen megnyugtató módszer, hiszen ilyenkor maguk a szülők is aggódnak a betegség súlyossága, esetleg veszélyes kimenetele miatt. Egy- és négyéves kor között a legnehezebb az elválás a szülőktől. A gyermek ilyenkor úgy érzi, hogy örökre elveszíti őket, ezért sír úgy, amikor beviszik a kórházba és amikor el kell válni tőlük, minden egyes látogatás után. Látogatástól látogatásik esetleg lehangolt, szomorú.

Amikor végre a szülők belépnek, szemrehányóan fogadja őket, nem is akar köszönni nekik. Négyéves kor után a gyermek már inkább attól fél, amit majd csinálnak vele, fél magától a betegségtől és a fájdalomtól. Nincs értelme azt ígérni, hogy a kórházban csupa kellemes dolog történik vele, mert ha az ellenkezőjét tapasztalja, örökre elveszíthetjük a bizalmát.

Másrészt, ha elmondjuk, hogy mi minden vár rá, a félelemtől már előre többet szenved, mint magától a kezeléstől vagy beavatkozástól. A legfontosabb, hogy a szülő nyugalmat, derűlátást és bizalmat mutasson, anélkül, hogy ez hamisnak tűnne. Ha a gyermek még nem volt kórházban, folyton az jár az eszében, hogy milyen lehet és többnyire sötét színekben festi le magának az ott várható dolgokat.

A szülők jobban megnyugtatják őt azzal, ha beszélnek néhány szót a kórházról általában, mint ha arról akarják meggyőzni, hogy csak kicsit fog fájni, amit ott csinálnak. Beszéljünk a látogatási időről, hogy milyen hamar és milyen gyakran láthatja a szüleit, és közben sincs egyedül, a többi gyermekkel jól el fogja tölteni az időt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük