Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk, ha a kamasz nem megfelelő barátokat szerez?

Mit tegyünk, ha a kamasz nem megfelelő barátokat szerez?

A kamaszkorban a barátság az egyik legfontosabb társadalmi és szociális esemény. Vannak, akiknek minden próbálkozásuk ellenére alig vagy egyáltalán nincs barátjuk, vannak akiknek számtalan barátjuk akad, de tulajdonképpen mindig igen szűk azoknak a barátoknak a száma, akiket valóban komolyan veszünk, akikre számíthatunk, és akiknek a adunk a véleményére.
A barátok nagyon fontosak a számukra: szükségük van rájuk. Velük és közöttük tanulják meg valójában, hogy kik is ők, hogy mit jelent egy adott közösség részének lenni.
Ne feledjük azonban, hogy a kamaszok a barátaikkal azt is megoszthatják, amit a szülőkkel nem, vagy azért mert nem akarják, vagy azért, mert nem tudják.
Fogadjuk el, hogy a barátok (akár túlságosan is nagy) szerepet kapnak a kamasz gyerek életében. Bizonyos értelemben a szülők helyébe lépnek, de egy pillanatig se higgyük, hogy nem vagyunk számukra fontosak.
Bátorítsuk kamasz gyerekünket, hogy barátkozzon vele egykorú és érdeklődésű társaival.
Az öltözködésnek, zenei ízlésnek ebben a korban nincs jelentősége, ne kifogásoljuk akkor sem, ha egészen más a véleményünk, mint a kamasz barátaié.
Biztassuk a gyereket, hogy hívja meg hozzánk a barátait: így figyelhetjük és ismerhetjük meg a legkönnyebben őket, és így alkothatunk véleményt róluk.
Beszélgessünk a kamasszal arról, hogy milyen értékeket tartunk fontosnak. Ha tudja, mi az elfogadható és mi nem a számunkra, akkor nagy valószínűséggel és magától értetődő módon olyan barátokat fog választani valószínűleg, akik megfelelnek ennek az értékrendnek.
Ha úgy érezzük, hogy semmiképpen nem szeretnénk bizonyos barátokat a gyerekünk közelében tudni, megtehetjük, hogy megtiltjuk a velük való találkozást, barátkozást, de mindenképpen beszélgessünk el erről előbb a kamasszal, hogy megértse az okainkat.
Kérhetünk intézménytől is segítséget (például iskolából), amennyiben úgy érezzük, hogy valamelyik barátja nagyon rossz hatással van a gyerekünkre, a tanulmányi eredményei romlanak, a viselkedése rossz irányba változik.
A kamaszokat ebben a korban igen nehéz valamiről meggyőzni, amennyiben mi nem tartozunk a baráti közé. Meg kell próbálnunk finoman rádöbbenteni arra, hogy nem a legjobb számára, ha azzal a barátjával továbbra is barátkozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük