Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk, ha a kamasz gyerekünk szerelmi bánatban szenved?

Mit tegyünk, ha a kamasz gyerekünk szerelmi bánatban szenved?

A kamaszokat teljesen elvarázsolja az első szerelem, az első szakítás viszont rettenetesen összetöri. Nem bírnak enni, csak otthon gubbasztanak, nem mennek bulizni a barátaikkal sem. A szerelmi bánat a kamaszkori depresszió leggyakoribb oka.
A lányok másképpen reagálnak, mint a fiúk: sokkal inkább magukba fojtják a fájdalmukat, amelyek ezért testi tünetek formájában tőrnek a felszínre (fejfájás, hasfájás). A fiúk inkább közönyt színlelnek, vagy agresszívek lesznek.
Akár kimutatják az érzéseiket, akár nem, és bármilyen formában is teszik, tudnunk kell, hogy a szakítás mindenképpen nagy megrázkódtatás, mert elutasítást jelent. A kamaszok, ebben az amúgy is zaklatott időszakban elsősorban önmagukat keresik, és a csalódást nagyon hevesen élik meg. Úgy érzik, elárulták őket, talán azért, mert őket nem lehet szeretni, nem érdemesek senki szeretetére. A szerelmi bánat mindenkinek egyformán fáj, még a fiúknak is, maximum ők kevésbé mutatják ki.

Ha a kamaszt szerelmi csalódás éri, eleinte valószínűleg nagyon rosszkedvű lesz, talán agresszív, feszült és ingerlékeny. Ilyenkor próbáljunk pár nyugtató szót mondani neki, de semmiképpen ne essünk túlzásokba. Elég annyit mondani, hogy „igen, ez nagyon rossz, segíthetek valamiben? ” Mi már tudjuk, hogy a fájdalma csökkeni fog idővel, a sebe begyógyul.
Az nem vigasztalás, és semmi esetre sem tesz jót a gyereknek, ha olyan dolgokat mondunk neki, mint például: „majd jön másik”, vagy „ úgysem ért sokat, nem érdemelt meg téged”. És semmiképp se akarjuk azonnal összehozni valaki mással, mert ebben az állapotban egészen biztosan nem fogja érdekelni, sőt- épp ellenkező hatást érünk el vele.
A szerelemhez hozzátartozik a bánat és a fájdalom is, úgyhogy ne siettessünk semmit, a gyereknek ezt is meg kell tapasztalnia. Amikor kész lesz rá, majd újra beleszeret valakibe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hozza össze a családot egy közös program?

Sajnos a mai rohanó világban egyre kevesebb időnk jut a munka, a háztartás vezetés és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük