Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk, ha a kamasz gyerek túl szemtelenné válik?

Mit tegyünk, ha a kamasz gyerek túl szemtelenné válik?

A szemtelenség, a direkt provokálás akár sajátkorúval, akár idősebb személlyel szemben szinte természetes egy kamasz szemszögéből, ami kicsit jogos is, ezt ismerjük be. Szüksége van az önkifejezésre, a szabad szólásjogra, és ezt gyakorolni is szeretné, néha nem a legmegfelelőbb személlyel, vagy nem a legmegfelelőbb módon, de a kamasznak erre szüksége van, különben egy idő után kezelhetetlenné válik ő maga is. Igen ritka esetben viszont bármit teszünk, a kamasz egyre inkább ebbe az elfogadhatatlan módban kommunikál, ami kezeléséhez segítséget kell kérni a szülőnek.
A megértés nem egyenlő azzal, hogy szemet hunyunk minden felett. Tiszteletben kell tartani és tartatni bizonyos korlátokat. Nem hagyhatjuk, hogy a kamasz figyelmen kívül hagyja kérésünket az udvariasság, a tiszteletben tartás szabályait, mert később már nehezebb lesz őket a helyes irányba terelni.
Mondjuk ki világosan, mit kívánunk meg, és mi az, amiből semmiképpen sem engedünk. Győződjünk meg arról, hogy a kamasz gyermek megértette, mit kérünk tőle. Meg kell értenie, hogy uralkodnia kell magán, és hogy velünk, vagy bármely más felnőttel nem beszélhet úgy, mint a barátaival.
Ha a kamasz gyerekünk csak néha beszél velünk udvariatlanul és tiszteletlenül – olyankor, amikor elragadtatja magát, (ne feledjük, hogy mi magunk is megtesszük néha) megelégedhetünk azzal, hogy figyelmeztetjük. Ha azonban a durva beszéd állandóvá válik, komolyabb lépésre kell elszánnunk magunkat. Megtehetjük, hogy büntetést rovunk ki rá, amit bizony gyakran megkerülnek ebben a korszakban.
Ha a gyerek általában tisztelettudó és udvarias, és egyszer csak váratlanul megváltozik a viselkedése, akkor nem kizárt, hogy a barátai hatnak így rá. Kamaszkorban a barátok még nagyobb jelentőségre tesznek szert, mint korábban. A gyerekünk egyre több időt tölt a közeli barátaival, hozzájuk méri magát, rájuk hallgat. Beszélhetünk a barátokkal is, de mindenképpen óvatosan, nehogy ellenkező hatást érjünk el.
Ha a kamasz minden erőfeszítésünk ellenére, változatlanul és már hosszú ideje tiszteletlenül viselkedik, ha semmiképpen sem sikerül szót értenünk vele, pedig azt gyanítjuk, komoly gondjai vannak, akkor ne tétovázzunk: kérjük pszichológus segítségét. Feltétlenül cselekedjünk így, ha a helyzet tovább romlik: a gyerekünk magába zárkózik, nem beszél, ok nélkül ingerült, dührohamai vannak, agresszívvá válik. Ezek mind azt jelzik, hogy valami baja van, és egyelőre egyedül nem tud megbirkózni vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük