Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk, ha a kamasz alkoholt, vagy drogot fogyaszt?

Mit tegyünk, ha a kamasz alkoholt, vagy drogot fogyaszt?

Ne feledjük, hogy a kamaszok mindent ki akarnak próbálni, de ez természetes, meg kell tapasztalniuk a világot, hogy megismerhessék. Ne tiltsuk, de beszéljünk azok hatásairól.
Ne reagáljunk hevesen, ha a kamasz cigarettázik, beszéljünk vele nyíltan a dohányzás ártalmairól, és valljuk be, hogy féltjük őt. Nagyon sok kamasz kipróbálja, de sokan rájönnek maguktól, hogy erre nincs szükségük.
Vegyük természetesnek, hogy a kamasz gyerekünk szeretné megkóstolni a szeszes italokat. Hiszen ünnepi alkalmakkor mi is pezsgőzünk, vagy felbontunk egy üveg jó bort. Felnőtt korban egy kis pohárral fogyasztva még az egészségünknek is jót tehet.
Sokkal jobb, ha kamasz gyerekünk először otthon, a mi társaságunkban és felügyeletünk mellett ismerkedik – úgy 14- 15 éves korától – az alkohollal, fedezi fel fokozatosan felszabadító, gátlásokat oldó hatását, és tanulja meg, hogy az alkohol olyan örömforrás, amelyet ellenőrzés alatt kell tartani.
Semmi értelme kategorikusan megtiltani az alkoholfogyasztást a kamasz gyerekünknek. Ez ugyanis biztosan nagy ellenállást váltana ki belőle, és csak azért is inni kezdene (és valószínűleg többet a kelleténél) titokban vagy az első adandó alkalommal általában egy házibulin.
Beszéljünk nyíltam a kamasz gyerekünkkel az alkoholfogyasztás örömeiről és veszélyeiről. Emlékeztessük őket arra, hogy a részegség, különösen a rendkívül gyors lerészegedés mivel járhat (az önkontroll elvesztése, indulatrohamok, eszméletvesztés, közúti baleset).
Tájékozódjunk a forgalomban lévő kábítószerekről, hogy fel tudjuk ismerni őket, valamint azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy gyerekünk élt velük.
Ne essünk kétségbe, ha kiderül, hogy gyerekünk már kipróbált néhány kábítószert. Semmi értelme indulatoskodni, megbüntetni és megtiltani neki a további próbálkozást.
Próbáljuk megtudni a kamasztól, mit használt, hányszor és milyen körülmények között. Csak egyszer, vagy több alkalommal? Milyen gyakran? Egyedül vagy a többiekkel? Tegyük fel nekik a kérdéseinket nyíltan, és próbáljunk rájönni, hogy csak érdeklődésből használta, vagy van valami komolyabb ok a háttérben.
Magyarázzuk el nekik, milyen következményekkel járhat a rendszeres kábítószer – fogyasztás, és ha a helyzet úgy kívánja, forduljunk szakemberhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük