Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk görcs roham esetén ?

Mit tegyünk görcs roham esetén ?

Görcsölő állapotban látni a gyermeket ijesztő dolog, de a roham magában véve legtöbbször egyáltalán nem veszélyes. Legtöbb görcsölés hamar megszűnik, akár beavatkoznak valamilyen kezeléssel, akár nem. Telefonálni kell azonnal orvosnak. Ha nem lehet rögtön elérni, ne aggódjunk. Mire az orvos odaér, a gyermek már rendszerint nyugodtan alszik.

Vigyázzunk, hogy roham közben a gyermek ne sértse meg magát. Ha a nyelvét harapja, tartsuk az állkapcsát kifeszítve, a fogai közé helyezett töltőtoll vagy ceruza segítségével. Ne próbáljuk meg fürdőbe tenni, az semmit sem használ. Ha a gyermeknek magas láza van, alkalmazzunk nedves ledörzsölést vagy borogatást, hogy a lázat csökkentsük. Vessük le a ruháit. Nedvesítsük meg a kezünket, és dörzsöljük vele néhány percig a két karját, lábait, mellét, hátát, közben újra és újra nedvesítsük meg a kezünket. A dörzsölés tágítja a bőr ereit, a párolgás pedig lehűti a tágult erekben áramló vért.

Ha a görcsölés folytatódik vagy ha a hőmérséklet 39,5 °C fölött marad, folytassuk a hűtést, amíg a láz csökken. Ha lázat akarunk csillapítani, ne tegyünk takarót a gyermekre. Görcsölő állapotban a gyermek rendszerint elveszíti az eszméletét, a szemei kifordulnak, a fogai csikorognak, és az egész test vagy egy-egy része görcsösen kicsavarodik, rángatózik. A légzés nehezített, az ajkak elkékülnek és habosak. Néha a roham idején vizelet és széklet ürül. A görcsölést az agy izgalmi állapota hozza létre Ennek oka a különböző életkorban más és más. Újszülött korban rendszerint agysérülés váltja ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük