Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk fejtetvesség esetén?

Mit tegyünk fejtetvesség esetén?

Ezzel a problémával minden közösségbe járó gyermek szülője találkozhatott.
A fejtetű, a régi közhiedelemmel ellentétben, nem csak a piszkos hajban fordul elő, bármikor, bárki elkaphatja ha tetvesség áll fenn a közösségben.
A fejtetű nem ugrik, hanem mászik, ha a fejünk összeér, összebújjunk olyannal akinek fejtetvessége van. Nagyon erősen és gyorsan terjed, nem megfelelő kezelés esetén egy egész intézményt fertőzhet, amit nagyon nehéz megszüntetni és újra meg újra visszafertőződhetünk.
A fejtetű lapos, többlábú rovar, életkorától és fejlettségétől függően változhat a mérete, az egész aprótól a pár centiméteresig. Petéket rak le a hajszálak tövében, ezek a serkék, amik erős cementes kötéssel ragadnak a hajhoz és csak egyenkénti lehúzással távolíthatóak el. Ha nincs eltávolítva, kikelnek és a tetvek újabb serkéket raknak le.
Erős viszketéssel jár a fejbőrön, mert vérrel táplálkoznak, aminek helye viszket, ami izzadással járó tevékenység során felerődösödhet. Ezért ha gyermekünk vakarja a fejét, főleg a fül mögötti és tarkótájéki területen mindenképpen ellenőrizzük, nem látunk e serkéket. A tetűt nehéz megtalálni, mert fény hatására elmenekül, elbújik, ezért a serkéket hamarabb észre vehetjük.
Irtásuk , patikában kapható tetűirtószerrel végezhető, a régi néphagyomány petróleum, ecet stb. használatát is javasolja, azonban a mai modernebb tetűirtók már sokkal hatásosabbak és kímélőbbek a fejbőrhöz. Sajnos a tetvek is erősebbek, ellenállóbbak. Vehetünk hajszeszt, sampont, krémes állagú irtószert, pénztárcánk és ízlésünk szerint.
A használati utasítás szerint kell az irtást elvégezni és fontos a folyamatos ellenőrzés, illetve megelőzés céljából is vannak szerek amit a hajra kenünk és megelőzhetjük a tetű elszaporodását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük