Kezdőlap » Szilveszter » Mit tegyünk annak érdekében, hogy az otthonunk biztonságban legyen szilveszterkor?

Mit tegyünk annak érdekében, hogy az otthonunk biztonságban legyen szilveszterkor?

Ha már arról gondoskodtunk, hogy mi magunk biztonságosan mulassunk, de mindezt a házunktól, lakásunktól távol, akkor azt is meg kell fontolnunk, hogy hogyan óvjuk meg értékeinket és tudjuk biztonságban s tárgyainkat. Két dologtól kell megóvnunk: az egyik, a betörők, a másik a véletlen balesetet, amelyek javarészt kivédhetőek.

Az első és legfontosabb, ami a hétköznapokon is alapvető kéne, hogy legyen: zárjunk jól minden ajtót és ablakot. Természetesen telente ritkább a szellőztetés, de nem lehetetlen, hogy épp indulás előtt engedjünk be friss levegőt. Indulás előtt ellenőrizzük a hátsó ajtókat, zárjunk mindent kettőre, az ablakokat is vizsgáljuk meg. A betörőknek csak egy kis segítség kell és már máris bent vannak.
Indulás előtt jó, ha van egy kinti villanyunk vagy egy benti biztonsági lámpánk, amelyet hagyjunk felkapcsolva. Természetesen ez sem riaszthat el mindenkit, de máris kevésbé válik célponttá egy kivilágított ház, lakás, mint egy sötét otthon.
Ha van riasztónk, azt ezen az estén ne felejtsük el bekapcsolni. Ne legyünk hanyagok, ne gondoljuk, hogy ez velünk úgysem történhet meg. Nincs annál rosszabb érzés, amikor idegenek hatolnak be a számunkra legbiztonságosabb helyre és forgatják fel azt, az anyagi kárról már nem is beszélve.

A véletlen balesetek képezik a másik legnagyobb veszélyforrást.
Így, szilveszter estéjén az elsődleges: sose hagyjuk bekapcsolva a karácsonyi izzósort a karácsonyfánkon! Hiába a drága díszítés és ezzel együtt az ígért biztonság: sosem lehetünk elég óvatosak, elég lehet egy zárlatos izzó a sorban vagy egy apró hiba a drótokon és máris lángokban állhat a házunk.
Tűzveszély szempontjából ellenőrizzük a meggyújtott mécseseket és gyertyákat, ha van, hogy egyik se okozhasson tüzet, amíg mi önfeledten bulizunk. Karácsony és szilveszter tájékán hajlamosak vagyunk gyertyákkal hangulatot teremteni, ami egy nagyon jó dolog, azonban sose hagyjuk ezeket őrizetlenül!

A többi dolog, amire fontos figyelnünk az a minden napunkhoz is köthető: ellenőrizzük indulás előtt, hogy elzártuk-e a gázt, nem folyik-e a víz, a villanyokat lekapcsoltuk-e és egyik háztartási berendezésünk sincs bekapcsolt állapotban.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a magunk részéről mindent megtettünk és így a szilveszter éjszakája tökéletesen önfeledt, gondtalan lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük