Kezdőlap » Növények » Mit tegyek a szobanövénnyel, ha kókadt?

Mit tegyek a szobanövénnyel, ha kókadt?

Sokunkkal megtörtént már, hogy miután ajándékba kaptunk, vagy mi magunk megvásároltuk szobanövényeink, pár hónap elteltével a fáradság jeleit kezdték mutatni, például leveleik lehulltak, megsárgultak. Ezekre a tünetekre nagyon figyeljünk, mert ez a növény pusztulásához vezethetnek. A piacra került cserepes növényeket megfelelő fényviszonyok közepette, ellenőrzött hőmérsékletű és páratartalmú melegházakban növesztik. Nem csoda, hogy helyszínt váltva, a lakásunkban már nem találják a számukra optimális feltételeket. Ezen felül a téli időszak különösen nehéz a növények életében, hiszen jóval kevesebb fényt kapnak, és hátrányosan érinti őket a hőmérsékletingadozás. A növényeket három csoportba lehet osztani:
– amelyiket garázsba, vagy pincébe lehet teleltetni
– más növények a 15°C –ot kedvelik
– és azok a növényfajták, amelyek a 15°C feletti szobahőmérsékleten szeretnek élni
A víz hőmérséklete mindig legyen szobahőmérsékletű, a mennyisége viszont függ a növénytől. Például, ha nagylevelű növényeink vannak, mint a filodendron, vagy könnyező pálma, akkor bőven lássuk el folyadékkal, mert a leveleik miatt igen nagy a párolgási arány. Ezek a növények kiválóan alkalmasak panellakások páratartalmának helyreállítására is.
Télvíz idején nem ajánlatos tápoldatozni a növényeket, mivel nem tudják felszívni az összes tápanyagot, ezen tápanyagok koncentrálódnának a talajba, ami egy idő után már mérgező lehet számukra.
Ahhoz, hogy minden szükségest megadjunk növényeinknek, ismernünk kell származási helyét, tehát, ha egy szárazabb vidékről származik, kevesebb vizet vesz fel, jobban tűri a víztelen időszakot, de egy trópusi növénynek életszükséglet a párás levegő, amit biztosítanunk kell számára.
Semmiképpen ne tegyünk a szobában telelő növényt ablakpárkányra, ha azon keresztül szellőztetünk, illetve, ha az ablak közelében, fűtőtest található. Nyugodtan tegyük, ha van elég hely a környékére, olyan 1 méterre a fűtőtesttől, és a párkánytól. Már szerencsére kaphatóak elektromos párologtatók is, vagy a már nálunk is kapható, a fűtőtestre szerelhető párologtató-edények egyikével is megfelelően párásíthatjuk a levegőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük