Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit tartalmaz a tea?

Mit tartalmaz a tea?

A hidegebb hónapokban jól esik egy-egy pohár forró tea. Azonban nemcsak az élvezeti érzéke, hanem a különböző, egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes fogyasztani. Aszerint, hogy milyen típusú teát iszunk és mekkora mennyiségben, az egészségre gyakorolt pozitív hatás is különböző erősségű lehet.
A tea fontos ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, például a kálium, mangán, fluorid, B1-, és B2-vitamin.
A valódi teában – tehát a teacserjéből készült változatban, mint a fekete tea, vagy a zöld tea – koffein található. Emiatt az összefüggés miatt a koffeint korábban teinnek is nevezték. Egy csésze fekete tea 20-50 milligramm koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen: egy csésze kávéban 50 és 130 milligramm közötti a koffeinmennyiség. A teában található koffein lassabban hat a szervezetre, mint a kávé esetében. Ennek oka, hogy a teában található koffein az ital cserzőanyag-tartalmához kötődik. A teák koffeintartalma a teafajtától és az ültetvény helyétől függően rendkívül különböző lehet.
A tea ezenkívül kis mennyiségben tartalmaz theobromint és theophyllint. Ezek az anyagok az ún. methylxantinok csoportjába tartoznak, és az orvostudomány különböző területein alkalmazott gyógyszerek készítéséhez is felhasználják őket. A teában ezenkívül megtalálhatók különféle illóolajok, növényi származékok, mint a cserzőanyagok (pl. tannin). A tanninnak gyulladáscsökkentő, és a mikroorganizmusok növekedését gátló hatást tulajdonítanak. A teák cserzőanyag-tartalma felelős a jellegzetes fanyar ízvilágért is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük