Kezdőlap » Betegségek » Mit takar a krupp nevű betegség?

Mit takar a krupp nevű betegség?

Az egyik leggyakoribb betegség a gégehurut, vagyis a krupp. Legalábbis a gyermekek körében, hiszen legtöbbször 6 hónapos és 6 éves kor között kapják el a gyermekek, tinédzserek vagy felnőttek ritkán szenvednek tőle. 6 éves korig a gyerekek 15%-ban benne van a hajlam a megfertőződésre. Utána viszont csak elvétve fordulhat elő. Olyan betegségről van szó, ami nem csoda, ha pánikot kelt egy szülőben, mert ritkán ugyan, de akár veszélyessé is válhat. Egy légúti betegséget takar a kifejezés, amit vírusos vagy bakteriális fertőzés okoz. A fertőzés duzzanatot hoz létre a torokban, a gége nyálkahártyájában, ami éjszaka csak még rosszabbra fordulhat, főleg az éjszaka kellős közepén szokott jelentkezni.
Tünetei: elkékülés, nehéz légzés, ugatva köhögés, belégzéskor sípoló hang észlelése, hiszen az annak a jele, hogy beszűkültek a légutak. Ezek a tünetek lehetnek enyhék, mérsékeltek, vagy súlyosak. Ha gégehurut gyanúja áll fent, legelső alkalommal mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy ő állapíthassa ezt meg, hiszen a betegség tüneteihez hasonló tünetekkel jár az is, ha a gyermek idegen testet nyel le: belégzési nehézséget. Emellett további tünetként tapasztalható láz, orrfolyás – mintha csak sima megfázás lenne.
Megelőzhető az influenza és diftéria ellene védőoltások beadásával. De ha kezelésre kerül a sor, akkor szteroidok, végső esetben epinefrin beadásával szüntethetők meg a tünetek.
Rövid lefolyású a betegség, általában 2 nap alatt enyhülnek a tünetek. Halállal is csak elvétve végződik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ebolá-ról röviden

A nyugat-afrikai Ebola-járványt, 1976-ban fedezték fel, a 2014-es már a 26. kitörés az óta. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük