Kezdőlap » Művészet » Mit szeretünk Tolkien Gyűrűk Ura univerzumában?

Mit szeretünk Tolkien Gyűrűk Ura univerzumában?

A trilógiát elolvasni csak egy dolog. Általában azért olvassák el az emberek, mert látták a filmet és tetszett neki. Ez nagyon klassz dolog, hiszen nem gyakran látni, hogy mozifilm arra késztesse az embereket, hogy tömegével vegyenek könyvet a kezükbe. A Gyűrűk Uránál megállni azonban hiba lenne – nem véletlen, hogy a szerzői jog örököse rendszeresen ad ki újabb és újabb előkerült adatokat az univerzummal kapcsolatban.
Ez ugyanis valóban egy komplett univerzum. Kezdődik azzal, hogy a trilógiában elolvassuk a hobbitokról szóló előszót – ez eleve nagyon sok adalékot ad a könyvhöz is, és folytatódik azzal, hogy a könyv végén elolvassuk a jegyzeteket, amiben szó van a nyelvekről, történetekről (afféle spin-off-okról), történelemről, időszámításról, nevek eredetének magyarázatáról, stb.
Ami az érdekessége: ezeket a jegyzeteket nem arról szólnak, hogy Tolkien hogyan találta ki a történelmet, idővonalakat, nyelveket, neveket, hanem egyfajta foghíjas hátteret adnak, bizonytalanul szólnak kitalált népekről, mintha azok valóban léteznének, olyan elemzést adnak a nyelvekről, mintha valódi nyelvekről kéne beszélni olyan információhiányokkal együtt, amelyekről a távoli idő homálya tehet, nem pedig az, hogy az író nem dolgozta ki az adott részleteket. Sőt, a historikus hatás végett néhol szinte tervezetten vannak elhelyezve ezek a lyukak.
Hogy tovább menjek, ott vannak az előzménytörténetek: a Gyűrűk Ura az univerzum hosszú-hosszú történelmének a legvége, a jelenkor tulajdonképpen, ennél tovább Tolkien nem dolgozott. Az előtörténetekben és spin-off-okban mindenki megtalálhatja a kedvére valót, stílusához illőt. Vannak ókori mítoszokhoz hasonlóan megírt teremtéstörténetek (Elveszett mesék), nagy eposzi történetek (Szilmarilok), a Gyűrűk Urában épp csak megemlített történelmi események kis történetekben való részletezése (pl. a Nősziromföldi mészárlás), szereplők élettörténete (pl. Galadrielről és Celebornról), elemzések (pl. a mágusokról), a Hobbit pedig afféle humoros-tréfás gyerekkönyv. Még személyesebbé teszi az univerzumot, ha az ember megnézi a Tolkien rajzaival és jegyzeteivel kiegészített kiadásokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük