Kezdőlap » Ünnepek » Mit rontottunk el ?

Mit rontottunk el ?

Mit és hol rontottuk el ? Azért így kérdő jellel , mert a mai karácsonyok lenullázzák az embereket , lelkileg és anyagilag . Vannak akik már ősszel elkezdenek vásárolni karácsonyi ajándékokat – mondván , ne az utolsó hónapban terhelje agyon a pénztárcáját . Mások meg akciókat keresve és kihasználva próbálják elkerülni az anyagi csődöt . Rosszul számol az ki az utolsó percekre hagyja a bevásárlást , mert nagy a tumultus , kifosztva az üzletek és csak azt nem találja amit keres – ha egyáltalán tudja hogy mi az amit venni akar?

De miről is beszélek ? Ez nem a Karácsony ! Ez a reklámok hatása , vásárolj ! Vásárolj minél többet , mert jár neked , megteheted , elvárják tőled . És te is elvárod másoktól , hogy karácsonyra
ajándékot vásároljanak neked…
De ez nem a Karácsony!
Az igazi Karácsony a szeretetről szól , Jézus születéséről , a jóságról , családról !
A ma gyermeke mit tud a Karácsonyról ? Sok sok fölösleges játék , sok sok fölösleges édesség .
De a régi Karácsonyok hangulata már sehol !
Igazi fenyő fánk volt – nagy hóban kerestük ki a fenyvesben a megfelelőt és húztuk haza szánkón .
Szalon cukor alig volt , selyem papírba csomagoltunk házilag készített cukrot – nagy becse volt egy jó receptnek . Almát és háztartási kekszet akasztottunk az ágakra , na azóta sem ettem olyan finom kekszet ami a fán a „ tiszta ” szobában megpuhult ,és átvette a fenyő illatát . Diót festettünk arany és ezüst festékkel , angyal és csillag figurákat készítettünk cukorból .
Karácsonyi díszkészítéssel foglalkozott az egész család , melegben ropogott a tűz a kályhában , sült az alma a sütőben , a töltött káposzta rotyogott . Fahéjas meleg bor mellett mesélt Papó a régmúlt karácsonyokról . Nem volt Bevásárlóközpont , de volt éjféli mise és pásztorjáték , és házszentelés és ünnep , és volt család , összetartás és szeretet . Apró kis meglepetések készültek téli éjszakákon – kézi kötött kesztyű , zokni , sál , dióból kisded bölcsőben , sütemény ,faragott állatkák , rongy babák ! Minden darabban benne készítőjének szíve , és szeretete az ajándékozott személye iránt .
Hol van ez ma már?
Annyi az ajándék , hogy napok múlva már azt sem tudod mit kitől kaptál ? Kinek mit is adtál ? Adtál annyit amennyit kaptál ?
Dehogy ! Rohansz egy bevásárló listával , fáradtan bóklászol az üzletek között és veszel egy rakás fölösleges drága dolgot – de minek ? A szíved egyikben sincs benne , a szeretetet nem ezekkel a drága kacatok mérik ! Hulla fáradtan esel be a karácsonyfa alá szenteste – és várod hogy most jár át az az igazi öröm amit a karácsonynak kellene jelentenie – tikkadtan szeretetre éhesen kiégve , agyonzabálva mosatlan halommal múlik el a Karácsony – és a lényeg kimaradt…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük