Kezdőlap » Betegségek » Mit okoznak a gerinc elváltozásai?

Mit okoznak a gerinc elváltozásai?

Kissé tréfásan, ősünk elkövette azt a hibát, hogy a biztonságot nyújtó fáról lemerészkedett a földre és ráadásul, hogy valamivel többet lásson a világból, igyekezett mindinkább felegyenesedni!
Ennek következménye, hogy a lehető legingatagabb testhelyzetet örököltük tőle, és a gerincünk kapta a legnehezebb feladatot ennek teljesítéséhez! Természetesen azért időközben úgy alakult, hogy hátunkban rengeteg izom van, ami segít ennek a testhelyzetnek megtartásában, de sajnos a mai ember életvitele ezt nem igazán veszi figyelembe, mert vagy ülő munkát végez, vagy olyan megterhelésnek teszi ki magát, ami előbb-utóbb problémákhoz vezet.
Szinte népbetegséggé vált a porckorongsérv, gondolom ezt már sokan hallották, vagy tapasztalták. Ennek kialakulása fiatalabbaknál a fent említett rossz testtartás következménye, idősebbeknél legtöbbször a meszesedés okozza. Ennek első jelei a hát és derékfájás.
Fiatalabbak leginkább a testedzés, úszás, egyéb tornagyakorlatok mindennapos végzésével tarthatják karban a kezdeti problémákat. Súlyosabb esetekben, ide sorolva az időskori panaszokat is, orvos segítségét kell kérni, ahol leggyakrabban egy MRI vizsgálat tárja fel a bajok helyét és méreteit.
„Szerencsére” a fájdalmak olyan erősekké válnak, hogy többnyire előbb kerül a beteg az orvos látóterében, mint hogy csak műtéttel lehessen segíteni!
A porckorong-sérv egyébként nagyon röviden azt jelenti, hogy a csigolyák közt lévő rugalmas porc, valamely fent leírt okoknál fogva deformálódik és mivel a gerincvelő ezeken fut keresztül, valamint a gerincből kilépő idegpályák, melyek a szerveinkhez így jutnak el, a deformáció következtében nyomás alá kerülnek, ami a fájdalmakat kiváltja, súlyosabb esetben végtagbénuláshoz is vezethet.
Most beszéljünk a megelőzésről, illetve a már kialakult problémák csökkentéséről!
Már tettem említést, hogy napi rendszerrel végzett tornagyakorlat és az úszás már elegendő a megelőzéshez, karbantartáshoz, Nem több mint fél-, egy órás edzést jelent, tornagyakorlatoknál leginkább a hátizom mozgatása, erősítése a legfontosabb! A leírás terjedelme nem engedi, de sok ilyen gyakorlatot találunk az interneten. Szinte hihetetlen, hogy egy széken ülve is végezhetőek olyan gyakorlatok, melyek megfelelnek az izomzat „ébren” tartásához!
Komolyabb problémák esetében már orvosi segítségre van szükség!
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet egy nagyon fontos, mégis ismeretlenebb gyógymódra!
A gyógyítást speciálisan erre képzett orvosok végzik, ma már egyre többen!
Előre bocsájtom, hogy ez nem keverendő össze a csontkovácsok tevékenységével! Nyolc éves orvosi képzés előzi meg a tényleges gyógyítást az orvos részéről, aki ezután megkapja a KIROPRAKTÖR végzettséget!
Ez a gyógymód kifejezetten a gerincproblémák kezelésére irányul! Egy előzetes felmérés után és természetesen az eddigi leletek figyelembevételével kezdődik a kezelés.
A kezelés lényege, hogy az orvos végigtapintja a csigolyákat és az eltérést mutató helyeken egy nagyon jól irányzott és megfelelő nyomással teszi helyre a csigolyát. Ezért írtam, hogy nem összekeverendő a csontkováccsal, mert látszatra szinte ugyanaz történik, de itt leginkább a csigolyára ható nyomás irányán van a legnagyobb hangsúly! Ezt bizonyítja, hogy az első magyarországi orvosok között nő is szerepelt, akinek nyilván kisebb a fizikuma, mégis hatalmas eredményeket ért el a hivatásával! Az ilyen kezelések eredményességét bizonyítja, hogy már az első kezelésre sokszor segítséggel érkező betegek nagy része minden segítség nélkül távozik!
Természetesen egy-egy kúra több alkalomból tevődik össze és az is elképzelhető, hogy akár évente is meg kell ismételni, de a műtétek jó része elkerülhető vele, ami megéri a fáradtságot! Itt említem meg, hogy csak a még nem műtött gerinc kezelhető ezzel a technikával!
A kezelést végző orvosok egyébként nagyon ajánlják, hogy a panaszmentes embereknél is meg kellene lépni egy állapotfelmérést, mert a még gondokat nem okozó, de már kialakulóban levő elváltozásokat így sokkal eredményesebben lehetne gyógyítani!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük