Kezdőlap » Betegségek » Mit okozhat a vashiány?

Mit okozhat a vashiány?

A vashiány tulajdonképpen vérszegénység, ez azt jelenti, hogy a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége csökken, ennek nincs kórképe, hanem valamilyen kiváltó oka van. Ezt a vérszegénységet megelőzhet a vashiány, mikor a szervezetben kevés a vas és ez okozhat már jóval a vérszegénység előtt idegrendszerei és érzékelési zavarokat. Ez a megbetegedés a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, nemtől és kortól függetlenül.

A vashiány akkor jöhet létre, ha a szervezetünkben zavar van, és nem tudja rendesen felszívni vagy mi magunk keveset juttatunk a szervezetbe, de még az is állhat a hátterében, hogy fokozottabban van szükség a felszívásra. Ilyen eset a menstruációs időszak, de hiány lehet még szoptatás, illetve a terhesség ideje alatt is. A serdülőkorban is több vasra van szüksége a szervezetnek, mint úgy általában. Az emésztőszervi és vékonybél megbetegedések is okozhatnak vashiányt a nem megfelelő felszívódás következtében. A tünetei a fáradékonyság, gyengeség, szédülés, fokozott szívdobogás-érzése, de akár nyelési zavar is és a terhelhetőség csökkenése is megjelenhet.

A kivizsgáláshoz laborvizsgálatra van szükség, amely során vérvételre van szükség és a vérkép alapján meg tudják mondani, hogy mennyi vasat tartalmaz a vérünk. Ha a vashiányt diagnosztizálnak, akkor a kezelésnél meg kell tudni az okát, ha felszívódás, akkor gyógyítani kell a bélműködést, vagy pedig magasabb szintre kell emelni a vasbevitelt. Az elkerülés végett fontos a megfelelő étkezés, így szükséges a teljes kiőrlésű ételek, tojás, tej, zöldség és gyümölcs. Vannak ételek, amelyek elősegítik a vas felszívódását, illetve gátolják, erre oda kell figyelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük