Kezdőlap » Növények » Mit nevezünk tömeges terjedésnek az élővilágban?

Mit nevezünk tömeges terjedésnek az élővilágban?

Inváziónak nevezzük az állati vagy növényi populációk tömeges, feltűnő megjelenését, gyors terjedését, amely a legtöbb esetben őshonos populációk kiszorításával jár. Egyes betolakodó fajok az új területek elözönlése során teljesen átformálják a környezetüket. Ide tartoznak egyes özönnövények, rovarkártevők, élősködök, amelyek fertőzése ellen általában megelőzéssel lehet sikeresen védekezni. Az agresszívan terjedő, tájidegen fajok káros hatást fejthetnek ki mind a természetvédelmi, tájkép értékű területek, mind pedig az ember által megalkotott tájban, mivel veszélyeztetik a természetes életközösségeket, veszélyeztetik a védett fajok fennmaradását, csökkentik a biológiai változatosságot, károsan befolyásolják a mezőgazdasági parcellák terméshozamát, egészségi károkat okoznak. A széles tűrőképességű, gyorsan szaporodó és terjedő fajok egy része nem csak indirekt módon, a mikroklíma, a környezet megváltoztatása révén okoz egészségügyi problémákat, de maga is allergén jellegű.
Hogyan védekezhetünk? Általánosan elmondható, hogy az egyetlen hatásos megoldás a megelőzés. A környezetszennyező növényfajok (allergén, invázióra hajlamos, mikroklíma-, talaj-átalakítóhatású növények) telepítését szabályozni kell. Az idegenhonos gyomok leggyorsabban a tájsebeken telepednek meg, és ezen a tájfolton megerősödve hatolnak be a természetes zárótársulások belsejébe.
Sokan nem tudják, hogy az allergiájuk egyik kiváltó a kertjüket díszítő aranyvessző is lehet, amely amerikai eredetű dísznövény, és szinte kiirthatatlanul elszaporodott , rizómával terjedő invazív gyom.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük