Kezdőlap » Internet » Mit nevezünk FRPG-nek?

Mit nevezünk FRPG-nek?

Az FRPG (forum role-playing game) fórum alapú szerepjáték. Rögtön fel is merül a kérdés, hogy mi az a szerepjáték? Nos, van ennek ismert, népszerű változata, az MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game vagyis: nagyon sok szereplős online szerepjáték). Ezt, akárcsak az FRPG-t, interneten, más online játékosokkal játsszák. A különbség, hogy míg az MMORPG-nél van képi megjelenítés, megszokott számítógépes játékélményt ad, addig az FRPG-nél minden a játékos fantáziájára van bízva, minden interakció írásban történik. A lényeg mindkét esetben az, hogy a játékos egy általa választott szerepbe, egy karakter bőrébe bújik, és a játék során ekként is viselkedik.
Az FRPG elődje a hagyományos asztali szerepjáték, mely során egy baráti társaság összeül, mind megalkotják a saját karakterüket, akit aztán a játék során irányítanak, majd pedig alkalmazkodva az adott világ szabályrendszeréhez, interaktívan alakítva az eseményeket alkotnak egy történetet. Ehhez elengedhetetlen a „mesélő” szerepe, aki nem játékos, hanem az események mozgatója. Ő ad keretet a történéseknek, valamint ő biztosítja azt is, hogy a szabályok ne legyenek megsértve. A legismertebb ilyen játék hazánkban talán a MÁGUS.
Ez tehát az alap, amiből az internetes, fórumos szerepjátékok építkeznek. Itt is van mesélő, némileg átalakult szerepkörrel Vannak körök, szabályok, karakterek. A lényeg a kreativitás: az FRPG mindig is a kreatív elmék hobbija volt. A játék menete egyszerű, a fórum felépítése határozza meg. X játékos ír egy hozzászólást, amire Y (aztán több játékos esetében Z is) ugyanilyen formában reagál. Aztán ismét Y következik, és így tovább..
Léteznek ismert sorozatokon, filmeken, regényeken alapuló szerepjátékok, de előfordulnak olyanok is, melyeket egy vagy több tapasztalt játékos saját kútfőből hoz létre, önálló, új játékvilágot alkotva ezzel.
Az FRPG hazánkban jobbára ismeretlen, de egyre szélesedő rajongótáborral rendelkezik. Többségében fiatalabbakat vonzz, de előfordulnak veterán, tapasztalt játékosok is a harmincas, negyvenes korosztályból, akik az asztali szerepjátékokkal kezdték pályafutásukat. Az érdeklődő több tucat játék közül válogathat számos műfajban, így voltaképpen kedve szerint bárki bőrébe belebújhat, legyen az a kedvenc történetének legkedvesebb hőse, vagy általa kitalált karakter.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük