Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit nevezünk fehérjéknek?

Mit nevezünk fehérjéknek?

A fehérjék csoportját szaknyelven proteinnek nevezzük. A fogalom a görög proton szóból származik, a jelentése első vagy legfontosabb. Ma már tudjuk, hogy több százféle protein létezik. Köztük legalább egy tucat a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen. A különböző proteinek tápértéke a saját építőanyagaik mennyiségétől függ. Az aminosavak a létfenntartáshoz szükséges építőelemek, melyek alkotják a fehérjéket. A proteinekre a szív és az izmok új sejtállományának felépítéséhez van szüksége a szervezetünknek. A felnőttek szervezete naponta 0,9 g proteint igényel.

Ez azt jelenti, hogy a napi táplálékmennyiség 13-15 százaléka legyen fehérje. A gyermekeknél a növekedés szakaszában ez az igény lényegesen magasabb, de idővel fokozatosan csökkenni fog. A fehérjehiány csökkenti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. Hátrányosan befolyásolja a testi és szellemi fejlődést is. A túlzott fehérje bevitel nem jár semmilyen előnnyel, egészségügyi szempontból nincs haszna a több bevitelnek. A legtöbb fehérjét a növényi eredetű táplálék adja.

Az emberi szervezetbe mégis a legtöbb fehérje állati eredetű táplálék formájában kerül be. Az állati eredetű fehérjék a hús, hal, tojás, tej illetve a tejtermékek. A szakemberek mégis azt ajánlják, hogy a napi fehérjebevitel 40-50 százaléka legyen állati eredetű fehérje. Az állati eredetű fehérjékhez több zsír is kötődik. A növényi eredetű fehérjék könnyen emészthetők ezáltal hamarabb beépülnek a szervezetbe. Növényi fehérjét tartalmaznak bőségesen a hüvelyes, olajos magvak, a burgonya és a gabonafélék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük