Kezdőlap » Betegségek » Mit nevezünk elhízásnak?

Mit nevezünk elhízásnak?

Emberek millióinak okoz lelkiismeret-furdalást, hogy fogyniuk kellene. De tényleg ennyire központi probléma a testsúly? Nos, ha az ember nem hízik el, sok gondtól megkíméli magát. Amellett, hogy megúszhatja a ruhatár lecserélését, megelőzheti a cukorbajt, a szív,-és érrendszeri betegségek és mozgásszervi problémák kialakulását.
De mikor is van szó elhízásról? Ehhez a testtömeg-index, röviden BMI értékét kell figyelembe venni (bizonyos eseteket például a bodybuildereket, és a kismamákat leszámítva). Ha a BMI 25 feletti, túlsúlyról, ha 30 feletti, elhízásról beszélnek. A BMI kiszámolása roppant egyszerű:a kg-ban megadott testtömeg osztva a testmagasság négyzetével. Fontos a test zsírtartalmának ismerete is. Az sem mindegy, hová hízik valaki: hastájékra gyarapodó „alma”, vagy inkább a fenekére hízó „körte”. Azért fontos mindezt tudni, mert az alma –típusú embereknél gyakoribbak az érrendszeri megbetegedések.
Ha valaki szembesül azzal, hogy megszaladt a testsúlya, két dolgot tehet. Az egyik, hogy nem foglalkozik a problémával, bár ezzel nem is oldja meg a helyzetet. A másik: azonnali lépéseket tenni az egészséges testsúly felé. A többé-kevésbé drasztikus fogyókúrák igencsak látványos eredményekkel járhatnak, azonban ez a hatás gyakran átmeneti: fél-egy éven belül visszaszerzik kezdősúlyukat. Szerencsére a legtöbb embernél már némi odafigyelés is hatásos. Például, ha zsírszegény ételt választ az addig megszokott helyett. A mozgás is nagyon sokat segít, nem kell feltétlen arra gondolni, hogy megdöntsük a futás rekordját, néha a napi 1 órás séta is megteszi hatását. Ezek a mozgások nem egyenlők azzal, hogy „elszaladunk” a munkába, bevásárolni, vagy a gyerekért. Természetesen ezek a mozgások is fárasztóak, de nem csökkentik jelentősen az energiafogyasztást a zsír csökkentéséért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük