Kezdőlap » Betegségek » Mit nevezünk allergiának?

Mit nevezünk allergiának?

Az allergia egy olyan betegségtípus, mely a szervezet valamilyen anyagokkal szembeni túlreakciójában nyilvánul meg. Amíg az allergiás szervezetben néhány anyag kiváltja ezt a reakciót, addig egy egészséges –azaz nem allergiás- szervezetben semmilyen reakció nem észlelhető. Azokat az anyagokat, melyek kiváltják az allergiás reakciót, allergéneknek hívjuk. Az immunrendszer, amint allergéneket érzékel, valamilyen módon reagál rá, és ekkor tapasztalhatjuk az allergia kellemetlen tüneteit magunkon.
Fontos, hogy az allergén legtöbbször az egészségre egyébként teljesen ártalmatlan anyag, csupán az allergiás szervezet immunrendszere „téved”, amikor rosszul reagál rá. Többféle dolog is kiválthatja az allergiás reakciót, lehet szó például növényi eredetű allergénekről, mint a virágpor és a pollen, de lehet például állati eredetű is, mint az állatszőr, vagy az állatok által kibocsájtott nedvek, mérgek. Ezeken felül okozhat allergiát, és kiválthat allergiás reakciót a penész, az atka, némely mikroorganizmus, de szintén gyakori a fémallergia is, nem is beszélve az ételek, vegyszerek, vagy gyógyszerek által okozott allergiáról.
Az allergia egyik enyhébb altípusa a szénanátha, mely csak az úgynevezett allergiaszezonban jelenik meg, az épp akkor a természetben megjelenő, például virágzó növények hatására. Ez tulajdonképpen az enyhébb fajtája az allergiának, hiszen ez esetben csak bizonyos hónapokban kell az allergia kellemetlen tüneteivel számolni, és nem egész évben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük