Kezdőlap » Ünnepek » Mit nem tudtunk eddig a Mikulásról?

Mit nem tudtunk eddig a Mikulásról?

Habár a Mikulás ünnep köztudottan Szent Miklósról szól, valószínűleg a következő tényeknek nem sokan voltak ismeretében.
Ugyebár azt többnyire mindenki tudja, hogy Szent Miklós egy olyan püspök volt, aki a negyedik században élt. Ennek a püspöknek az volt a legfőbb tevékenysége, hogy segítsen a gyerekeken, vagyis innen ered az, hogy a gyerekeknek hoz ajándékot a Mikulás. Szintén érdekesség, hogy december 6-án nem az első mikuláscsomag, vagy ajándék átadását ünnepeljük, hanem Szent Miklós halálának évfordulóját. Maga a Mikulás szó, nem magyar eredetű, hanem szlovák.
Egy másik, alig köztudott tény, amiről még valószínűleg sokan nem hallottak, hogy Szent Miklóst nem a gyerekek, de még nem is a rénszarvasok védőszentjeként, hanem manapság a pálinkafőzők védőszentjeként tartják számon. Ugyancsak egy érdekes tény a Mikulás ruhájáról, hiszen mindig mindenhol csak piros ruhában ábrázolják ezt az embert. Végül is megvan ennek az oka, hogy valójában miért piros a Mikulás ruházata teljesen, hiszen a ma is ismert kinézetű Mikulást a Coca Cola nevű cégóriás álmodta meg pirosra, még annak idején a 20. század elején, mégpedig abból a célból, hogy passzoljon a Télapó ruhája, a cég reklámkampányának színéhez.
Egy ugyancsak érdekes tényt közöltek le nemrégiben a monda kutatói a Mikulással kapcsolatosan. Ugyebár a Télapó egyetlen éjszaka viszi el mindenki számára az ajándékokat a szánján, viszont sokakban felmerült a kérdés, hogyan viszi el az ajándékokat Benelux államokba, mire azt válaszolták, hogy csónakon érkezik oda, és az egész államot fehér lovon járja be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük