Kezdőlap » Baba-mama » Mit nem szabad fogyasztani a várandósság idején?

Mit nem szabad fogyasztani a várandósság idején?

Sok szó esik arról, hogyan kell táplálkozni a várandósság, és az azt megelőző, babatervező időszakban ahhoz, hogy az anyuka és az újszülött is a lehető legjobb esélyekkel induljon. Érdemes emellett azt is megemlíteni, mi az, aminek a fogyasztását viszont el kell kerülni.

Ha otthon, házi teszttel sikerül megállapítani a terhességet, már akkor érdemes azonnal betartani néhány szabályt: először is, aki fogamzásgátló tablettát szed, az hagyja abba – valamint más, vény nélkül kapható gyógyszereket is érdemes elkerülni. Az orvos által felírt gyógyszerek, különösen a vényre kaphatók veszélyesek lehetnek a magzatra, emiatt a lehető leghamarabb kérjük a kezelőorvos tanácsát az ügyben. Az orvos mérlegelni fogja a lehetőségeket, és vagy megtiltja, vagy engedélyezi a gyógyszer további szedését, esetleg másféle kezelésre állít át.

Bizonyos élelmiszereket is célszerű kerülni az esetleges – de ritka – fertőzésveszély miatt. A hőkezeletlen, azaz nyers tej, valamint a lágy sajtfélék például liszteriózist okozhatnak, bár ennek nagyon kicsi az esélye. Mégis érdemes camambert helyett ebben a rövid időszakban inkább más sajtféléket választani.

A nyers hús fogyasztása sem ajánlott, mert van egy minimális esély rá, hogy toxoplazmózissal fertőzött. Ezt ugyanaz a parazita okozza, ami miatt a macskaalomtól is ajánlott távol tartani magunkat. Ugyanezért kell alaposan megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket is. Kerüljük tehát tatárbifszteket, és a fasírt alapját se kóstolgassuk inkább. A hőkezelt, alaposan átsütött húsok már nem veszélyesek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat egy kisállat a gyermek fejlődésére?

A gyerekek szinte kivétel nélkül mindig egy kis kedvencért könyörögnek a szülőknek, melyet ők akarnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük