Kezdőlap » Baba-mama » Mit ne mondjunk a gyermekünknek?

Mit ne mondjunk a gyermekünknek?

Habár a szülő feladata nem egyszerű, hiszen a gyermek megfelelő felnevelése talán a világ legnehezebb dolga. Hogyha néha vétünk egy-két bakit még talán elnézhető, azonban időnként olyan hibákat is elkövetünk, mellyel komolyan beletiprunk gyermekünk lelkébe.
Ne vádaskodjunk a gyermekünk fölött, és főképp ne ítélkezzünk. Már több tanulmány is kimutatta, hogy azzal, hogy a gyermeket megvádoljuk, és elítéljük sokkal kevésbé érjük el a célunkat, mint kedvességgel. Azt pedig nem is kell magyarázni, hogy ilyen szülői viselkedéssel a gyermek-szülő bizalmat is kettétörjük. Szintén gyakori hiba, hogy olyannyira lazára vesszük a gyermeknevelést, hogy mindent megengedünk a kicsinek. Azonban a túlzott engedékenység is legalább annyira elítélhető mint a túlzott szigor. Az olyan gyermekek, akik úgy nőttek fel, hogy minden meg volt engedve nekik, sokkal bizonytalanabb személyiségek, hiszen nincs egy stabil pont sem az életükben, amire támaszkodhatnának. Plusz, azok a gyerekek, akiknek mindent megengednek, még azt sem érzik, hogy szeretné őket valaki, hiszen azt tapasztalják, hogy rájuk büntetést, vagy dicséretet kiszabni is felesleges energiapazarlás lenne.
Ugyancsak nem szabad azt mondani egy gyermeknek hogy mindent megkaphat, amit csak akar. Az, hogy egy gyereknek minden dolga megvan, még egyáltalán nem jelenti azt hogy boldog, sőt épp ellenkezőleg, néha a kevésbé jómódú családok gyermekei sokkal boldogabbak. A tényleges boldogságot ugyebár nem az jelenti –még egy gyermeknek sem-, hogy minden tárgyi szüksége megvan, hanem sokkal inkább a tapasztalatok szerzése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Óvodaválasztás szempontjai

Az óvodaválasztás a legtöbb család számára nagy fejtörést okoz, hiszen általában- ha a gyermek nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük