Kezdőlap » Betegségek » Mit lehet tudni az inzulinrezisztenciáról?

Mit lehet tudni az inzulinrezisztenciáról?

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is lehet mondani. Ebben az esetben a mért éhomi és a terheléses cukorszintek a normál értéken vagy még a tűréshatáron belül vannak, viszont az inzulin értékünk már emelkedett.

Az inzulinrezisztenciát csak nehezen ismerik fel, mert a kötelező vérvételeken csak a cukorszintet nézik, viszont az inzulin értéket nem. Az inzulin segíti a testünk sejtjeit, hogy azokba belekerüljön a sejteket tápláló cukor.
Rezisztencia esetén több inzulinnak kell jelen lenni a vérben, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen.Az inzulinrezisztencia nőknél jobban kialakul, mint a férfiaknál, pl. menstruációs zavart okozhat. Tünetei lehetnek továbbá, az elhízás-főképpen a has térfogata növekszik-, a depresszió, fáradtság, kialvatlanság. Az inzulinrezisztenciát az orvosok állapítják meg az un. HOMA index alapján.

Általában négy vérvétel történik, egy éhomi, terhelés után – 75 gramm szőlőcukor vízben- egy félórás, órás és két órás. A vérvételek során nézik a vércukor és az inzulin értékét is, amiből megállapítják a HOMA indexet. Ha az érték 2 felett van, akkor megállapítható az inzulinrezisztencia. Kezelése során életmódváltás szükséges, a fehér lisztek és a cukor étrendből való kihagyása, a napi többszöri étkezés, legalább heti 4-5-szöri minimum félórás testmozgás.
Célszerű teljes őrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztása, a cukor helyett édesítőszerek használata, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Megfelelő étkezés esetén elkerülhető a kettes típusú cukorbetegség, viszont abban az esetben ha nem tartjuk be a diétát a cukorbetegség kialakulásának nagy a valószínűsége.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük