Kezdőlap » Sport » Mit lehet tenni térdfájás ellen?

Mit lehet tenni térdfájás ellen?

Nagyon sok embernek ismerős a térdfájás problémája, mely sok esetben korlátozza a mozgás szabadságát, akadályozza a fizikális jóllét megélését. Ez a jelenség előfordulhat valamilyen sport sérülés, baleset trauma következményeként, de fájhat a térd a mozgáshiánytól is. Ilyenkor persze egyszerűbb azt mondani, hogy “hát ez már a korral jár” és könnyű belekerülni a “nem mozgok mert fáj a térdem, fáj a térdem ezért nem tudok mozogni” című ördögi körbe. Pedig ez nem így van.
Azt tudni kell, hogy minden ízületet így a térdízületet is egy-egy izom vesz körül és ez az izom biztosítja, hogy az ízületi részek között ne támadjon rés, mely által úgynevezett járulékos mozgás (csúszás, súrlódás, kattogás) keletkezik az ízületben és ezt érzékeljük fájdalmasan. Tehát ha a izom feszesen tartja az ízületet, akkor nincs járulékos mozgás, nincs fájdalom.
Az izom akkor tudja feszesen tartani az ízületet, ha nincs elsorvadva, ha kellő mennyiségű izom szövet van kiépítve. Ezt pedig az izom dolgoztatásával, tornáztatásával tudjuk elérni. A térdízületet a négyfejű combizom fogja körbe és tartja, védi a járulékos mozgástól. Ezt a nagy és fontos izmot igen könnyű tornáztatni, hiszen magához az alap lét tevékenységünkhöz, a járáshoz is nélkülözhetetlen testrészünk.

Tornáztathatjuk sétával, gyors sétával, kerékpározással, lépcsőzéssel, hegymászással, guggolásokkal (guggolásnál arra kell figyelni, – akár zárt vagy terpesz guggolásról van szó, – hogy ne guggoljunk a térdünknél alacsonyabb pontra és máris tökéletes izomerősítő a gyakorlat.
Ha két naponta, egy 15-20 perces tornázást beiktatunk az életünkbe, alkalmazva a fent sorolt gyakorlatok kombinációját, ahogy erősödik a combizom úgy szűnik meg a térdfájdalom. Ne feledkezzünk meg torna elején és végén a bemelegítésről és a nyújtásról, melynek fontosságáról egy következő cikkben számolok be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük