Kezdőlap » Étel » Mit kezdjünk az ételmaradékkal ?

Mit kezdjünk az ételmaradékkal ?

A legjobb háziasszonynál is megtörténik néha, hogy a nyersanyag mennyiség a leggondosabb kiszámítása mellett is előre nem számított maradék kerül ki az asztalról. A gondos háziasszonynak azon kell lennie, hogy a maradék ételt is felhasználja. Lehetőleg olyan formában, hogy az új feltalált ételen ne lehessen észrevenni, hogy a tulajdonképpen megmaradt ételfélékből készült. A háziasszony mindig ügyeljen arra, hogy a maradék ételeket lehetőleg porcelánedénybe vagy pedig hibátlan zománcú edénybe tegye el, mert így biztos, hogy sem az íze, sem a színe nem változik meg az eltett ételnek.

Az egészségre is így a legártalmatlanabb. A maradék ételt természetesen minél előbb fel kell használni. Ha legkevésbé is gyanús vagy romlott az eltett étel, inkább dobjuk ki, égessük el, nehogy ember vagy állat egészségének ártsunk vele. Az előző napról megmaradt főzelékféle legtöbbjét felhasználhatja a háziasszony levesnek. Például a megmaradt sárgaborsó-, lencse, bab, kelkáposzta-főzeléket, sóskát, paradicsommártást, zöldbab-, zöldborsófőzeléket másnap felhígítva, esetleg egy kis tejföllel feljavítva, tápláló levesként értékesítheti.

A húslevesből fel nem használt főtt marhahúst vagy megmaradt sült disznó- vagy borjúhúst is sokféleképpen felhasználhatjuk, más alakban adhatjuk asztalra.Sült disznóhúsból készíthetünk másnap kolozsvári káposztát: savanyított káposztát. Bármilyen maradék főtt vagy sült húst felhasználhatunk töltött kelkáposztához. Vagdaltpecsenyéhez is felhasználhatjuk bármikor a maradék húsokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a sajtgolyó?

Az egész családom nagyon szereti a rántott sajtot, azonban én nem igazán szeretem készíteni, mert …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük