Kezdőlap » Látnivalók » Mit keressünk fel Prágában?

Mit keressünk fel Prágában?

Prága Közép-Európa ékszeres doboza. A rengeteg látnivaló magával ragadja az ember, és nagyon nehéz egy dolgot kiválasztani, ami bemutatásra kerül. Talán mégis Prága legfőbb szimbóluma a Károly híd, mely legendákkal övezett hely. Építését IV. Károly rendelte el, miután a Moldva folyón átívelő szűkebb Judit hidat 1342-ben elmosta egy jeges áradás. Az új híd alapkövét 1357-ben fektették le. A híd, amelyről remek kilátás nyílik a város templomtornyaira, maga is két toronyban végződik. A mészkőből épült átkelőre a XVII.század közepétől kezdek szobrokat állítani – ma nincs még egy olyan híd a világon, amelyen több szobor sorakozna. A sort Nepomuki Szent Jánosnak, Csehország védőszentjének komor szépségű barokk szobra nyitotta 1683-ban.

A híd hatodik és hetedik pillére közt egy kereszt jelzi azt a helyet, ahonnan a szentet IV. Vencel király parancsára 1393-ban a folyóba lökték. Időközben minden pillérre szobor került – összesen harminc, a legtöbbjük barokk stílusú. A híd ma mér csak a gyalogosforgalom számára nyitott. A fennállása óta eltelt hat és fél évszázad alatt a hidat többször is megrongálták a Moldva áradásai, mégis egészen 1741-ig ez az egy átkelő vezetett a folyó egyik partjáról a másikra. Nem hiába járnak a csodájára a legkülönbözőbb nemzetiségű turisták, sőt maguk a helybeliek is.

A híd talán naplemente után, az utcai lámpák megvilágításában a legszebb, ahogy a szobrok sziluettjei kirajzolódnak a kövezeten. A Károly híd Közép-Európa legszebb középkori városrészének meghatározó műalkotása, Prága szimbóluma.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük