Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudnunk a tüdőgyulladásról

Mit kell tudnunk a tüdőgyulladásról

Pneumococcus vagy vírus okozza. Lappangási ideje 2-6 nap, rendszerint didergéssel kezdődik, a gyerekeknél hirtelen jövő és gyors lefolyású hányással kezdődik. A testhőmérséklet ilyenkor 38,5 fok vagy még magasabbra szökhet, a pulzus gyors, a légzés felszínes és nehéz. A beteg fehér, néha vérrel pettyezett váladékot köhöghet fel.

A láz egy héten keresztül is 40 fok közelében maradhat. Ez azt jelzi, hogy a szervezet aktív harcot végez a betegség leküzdésében. Ha a betegség ezután is tart , annak súlyos kimerültség, fáradtság , legyengültség majd hirtelen lázcsökkenés és bőséges izzadás léphet fel. A korábbi fájdalmak megszűnnek, ilyenkorra viszont már általában kialakul a kétoldali tüdőgyulladás.
A nem ágyban töltjük az időt a betegség közben , annak nem lesznek komolyabb heveny tünetei , legfeljebb némi köhögés. Ha mellhártyagyulladással vagy a mellüregben történő folyadékfelhalmozódással társul, a baj igen súlyos lehet. Ezért inkább ha tehetjük legyünk inkább meleg helyen és főleg ágyban. Fogyasszunk könnyű ételeket főleg zöldséglevest, csirkelevest stb..
Lázcsillapítás terén alkalmazzunk hideg vizes lepedős eljárást, mivel így csökkenteni tudjuk a betegség időtartamát. A borogatások között dörzsöljük be a hát vagy a mellkas érintett területeit kámforolajjal, eukaliptuszolajjal vagy citromfűvel. A tüdőgyulladás igen hatékony ellenszere, ha hat apróra vágott, friss hagymát kissé megpárolunk és fehér vászonba vagy gézbe csomagolva a mellkasra tesszük. Minél forróbban az a legjobb. Takarjuk le a borogatást, hogy tovább tartsa a meleget, ha kihűlt, akkor cseréljük le , ezt a műveletet négyszer ismételjük meg. Gyömbérből készült tea valóságos csodaszer lesz a lábadozók számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük