Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit kell tudnunk a vízről?

Mit kell tudnunk a vízről?

Mindannyian tudjunk, hogy szervezetünk hatvanöt-hetven százaléka víz. Ez nemenként és életkoronként is változik: a férfiak és a fiatalabbak szervezete valamivel többet tartalmaz, mint a nőké és az idősebb embereké.

Testünk vízhiányának legkorábban észlelhető jelei: a fáradtság, a koncentrálóképesség csökkenése, valamint az éhség.

Fontos, hogy jó minőségű vizet fogyasszunk! A megfelelő minőségű ásványvíz nagyon jó az a szervezetnek, segíti az emésztést, a víz tisztítja, átmossa, méregteleníti testünket.
Pontosan ezért nem mindegy, hogy milyen vizet is iszunk meg.
Sajnos, a világszerte egyre nagyobb mértékben tapasztalható környezetszennyezettség káros hatásai alól az ásványvízforrások sem menekülnek, egyre jobban „bepiszkolódnak”, ez alól talán csak néhány mélyvízi forrás kivétel.

Azért van néhány még fontos dolog, amivel nem árt tisztában lennünk.

A különböző fajtájú vizek ásványianyag-tartalma változó, különösen igaz ez a sóra. Ismert tény, hogy mind a nagyon sok sót tartalmazó tengervíz, mind a teljesen sómentes, desztillált (forralt, majd lehűtött) víz fogyasztása az ember halálát jelenti. Ennek az az oka, hogy a nagyon kevés sót tartalmazó víz a szervezetből való kiürülése során jelentős mennyiséget ragad magával.

A nemzetközi megegyezés alapján létrehozott „ivóvíz szabvány” ezer milligramm/liter sótartalmat (szárazanyag-tartalmat) enged meg, tehát itt nem kell a túlzott beviteltől félnünk. Nyilván megnyugvással tölt el minket, hogy csak hatóságok által rendszeresen ellenőrzött vezetékes vízbe adagolnak klórt, klórozott vegyületeket, íz- és szagrontó anyagokat, de oda is csak kényszerből. Ezeket természetesen szinten tartják, tehát egyáltalán nem veszélyesek. Azonban ezeket is kiszűrhetjük, ha nagyon akarjuk, csak egy víztisztító berendezésre van szükségünk, és máris tökéletes vizet ihatunk.

Kóstolás után a teszt bizonyította, hogy látatlanban, íz alapján az ember nem igen tud különbséget tenni csapvíz és palackozott víz között. Ne féljünk a csapvíztől.

Csapvíz vagy ásványvíz? Semmi okunk félni a csapvíztől, felmérések bizonyítják, hogy még az íze is ugyanolyan, mint az ásványvíznek, legalábbis az emberek nem tudnak különbséget tenni a kettő között. Fogyasszuk hát bátran.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük