Kezdőlap » Fogyókúra » Mit kell tudnunk a kalóriákról?

Mit kell tudnunk a kalóriákról?

Aki csökkenteni szeretné a testsúlyát, elsősorban két dologra szükséges odafigyelnie: a táplálkozási szokások megváltoztatására, és a megfelelő mennyiségű sportra, testmozgásra. Ahhoz, hogy meg tudjuk pontosabban határozni, mekkora mennyiségű táplálékot viszünk be szervezetünkbe egy nap, segítségünkre vannak az úgynevezett kilokalóriák, melyekre általában rövidítve – és szigorú értelemben véve helytelenül-, kalóriaként hivatkozunk.
A kalóriákat a fogyókúrázók gyakran ellenségnek tartják: felelősnek azért, hogy a kedvenc ruhadarabjaik már nem állnak úgy, mint régebben. A közismert mondással ellentétben, miszerint a kalória “apró élőlény, mely a szekrényedben él és minden este kisebbre varrja a ruháidat” , a kalória csupán az energiamennyiség mérési egységét jelenti. Ahhoz, hogy az élelmiszerek csomagolásán található kalóriamennyiséggel megfelelően kalkulálni tudjunk, ismernünk kell az egyéni energiaszükségletünket. Az alapanyagcsere a szervezet létfontosságú funkcióinak fenntartásához szükséges, kiszámolása egyszerű: a testsúlykilogrammot 24-gyel szorozzuk.
Az alapanyagcsere energiaszükséglete mellett, ami csak a szó szerinti semmit tevéshez elegendő, a szervezetünknek a mindennapi feladatokhoz is energiára van szüksége. Nemtől és fizikai aktivitástól függően az energiaszükséglet különböző lehet. Az interneten található különféle táblázatokban, vagy energiaszükségletet számoló kalkulátorok segítségével könnyen meghatározhatjuk, hogy hány kalóriát szükséges juttatnunk egy nap a szervezetünkbe, illetve, hogy mennyit kell levonnunk belőle, hogy elérjük a kívánt mértékű fogyást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nem sikerül a fogyókúra?

A fogyás soha nem lehet tökéletes, számos hibalehetőség akadhat menet közben, amelyet ügyesen ki kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük