Kezdőlap » Családi élet » Mit kell tudni a tegezésről, magázásról?

Mit kell tudni a tegezésről, magázásról?

A magyar nyelvben eredetileg a tegezés volt az általános forma, az úr tegezte a szolgát, és viszont. Hazánkban a 16. században kezdődött a magázás térhódítása.

Alapvető etikai és viselkedési szabály, hogy a tegezést csak a nő, azonos neműek között pedig az idősebb személy ajánlhatja fel. A férfi eltérő rangkülönbség esetén sem kezdeményezheti a hölgy felé a tegeződést – bár ez ellentmond a mindennapi kommunikációnak. Hogyha felajánlják részünkre a tegezést, sértés lenne visszautasítani. A fenti szabály alól kivételt képeznek a családi és az iskolai kapcsolatok, hiszen általában az idősebb tanár tegezi a fiatalabb diákot, míg a tanuló magázza oktatóját.

Ha egy idegent szólítunk meg az utcán, a protokoll szerint magázódni szükséges. Az „Asszonyom” vagy „Uram” az általánosan elfogadott formula, „Kisasszony”-nak akkor szólíthatunk egy hölgyet, ha nem idősebb a huszonegynéhány évnél. Hivatalos keretek között az illető rangja után az „úr” vagy „asszony” kifejezést használjuk, például „osztályvezető úr” vagy „főtitkár asszony”. Régebben számos megszólítási formula létezett, „kiskegyed”, „tekintetes”, „méltóságos”, „őnagysága”, melyek egy része ma is használatban maradt, s általában a megszólító stílusérzékét, műveltségét vagy ironikus személyiségét dicséri.

Sokszor visszatetsző lehet, ha nagyobb korkülönbség esetén az idősebb személy letegez bennünket. ilyenkor nyugodtan magázhatjuk továbbra is. Illetve meglepő reakciót eredményezhet az is, hogyha a fiatalabb személy, gyerek köszön nekünk „Csókolom”-mal, ilyenkor nyugodtan magázhatjuk, ezzel érzékeltetve, hogy mi felnőttnek tekintjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük