Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a Lyme-kórról?

Mit kell tudni a Lyme-kórról?

Mindenki tisztában van vele, hogy ezt a betegséget a kullancs hordozza, tőle lehet megfertőződni. Védőoltás csak a szintén kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen van. A Lyme-kórtól a megelőzés vagy az idejében történő felismerés védhet meg. Manapság a kullancsok a legnagyobb ellenségek, ugyanis már nem csak az erdőben, de a játszótereken, a kiskertekben is megtalálhatóak. Magyarországon kifejezetten sok van, nem is irtják így évről-évre több lesz. Elsősorban a gyerekek vannak kitéve veszélynek, hiszen ők játszanak füves, bokros helyeken.
A kullancsszezon kora tavasszal kezdődik és késő őszig tart. A Lyme-kór nem terjed emberről-emberre, viszont élete során többször is megkaphatja az ember. Közép-Európában a Lyme-kórral fertőzött kullancsok 12-50 %-a. Erre a betegségre jellemző a bőrpír, és ez akkor jelentkezik, ha a kullancs 8-12 órán át benne volt az áldozat bőrében. Ha sikerül időben kiszedni, akkor jó eséllyel nem kapjuk meg a fertőzést. A helyes kullancskiszedés módjáról tájékozódni kell, mert nagyon hasznos lehet, ha például a gyerekünkben találunk egyet. Az előbb említett bőrpír a csípés helyén jelenik meg a csípéstől számított egy hónapon belül.

Ez a korai tünet. Mérete változó, lehet pénzérme nagyságú, de az egész hátra kiterjedő is előfordul. Legtöbbször a közepe tiszta, körülötte gyűrű vöröslik. Ha a bőrpír több helyen előfordul, akkor a baktérium bekerült a véráramba. Fontos tudni, hogy ez a bőrpír nem viszket, nem fáj, ezért nehezen vehető észre. Szerencsére antibiotikummal jól kezelhető. Léteznek már kullancsriasztó szerek, ezeket is alkalmazhatjuk, de soha ne feledkezzünk el az átvizsgálásról. A játszótérről, erdőből vagy bármilyen fás, bokros helyről hazatérve jól nézzük át a gyereket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük