Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a lisztérzékenységről?

Mit kell tudni a lisztérzékenységről?

A lisztérzékenységet valójában nem a gabonaliszt okozza, hanem a glutén. A glutén, az arra fogékony szervezetben olyan immunológiai folyamatot indít be, amelynek következtében a vékonybél felső szakaszának szerkezete károsodik.A vékonybél károsodása számos következménnyel jár. Egyrészről az elfogyasztott étel feldolgozatlanul távozik, másrészről a beteg bélfelülete folyamatosan pusztul, ami kalória és energiaveszteséggel jár. A lisztérzékeny gyermekek valamilyen hiányállapotban szenvednek, például vas, kalcium, súlyosabb esetben fehérje is.
A betegség a késői csecsemő vagy kisdedkorban kezdődik. Legáltalánosabb formája, hogy a liszttartalmú ételek fogyasztása utáni hetekben, hónapokban a gyermek étvágya csökken, súlyfejlődése megáll, fáradt, nyűgös, nyughatatlan. A has felpuffad, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezik és megváltozik a széklet jellege. Van hogy a tünetek nem ilyen feltűnőek, csak a vashiány hívja fel a figyelmet a betegségre. Előfordul, hogy a betegség sokáig lappang és csak serdülő vagy felnőtt korban veszik észre, más betegségek részeként.
Az hogy a betegségnek ennyi változata van, és hogy más-más korban jelentkezik, annak oka a sejtek genetikai kódolása, és az emberek immunrendszerének állapota. Éppen ezért nehéz a diagnózis felállítása.
A betegség egyetlen gyógyszere a következetes, pontos gabonaliszt mentes diéta. A családnak el kell sajátítani a gabonamentes főzés alapjait. Ha ez megtörténik, a gyermek vagy a beteg visszanyeri egészségét és panaszmentes lesz. A diétát a betegnek élete végéig be kell tartania, hacsak az orvostudomány nem talál valami más gyógymódot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük