Kezdőlap » Sport » Mit kell tudni a kerékpáros KRESZ-ről?

Mit kell tudni a kerékpáros KRESZ-ről?

A kerékpár is jármű, ezért rá is vonatkozik a KRESZ. Ismerjünk meg néhány szabályt, ami nem annyira ismert a közlekedők számára. A világítás a kerékpáron kötelező és nem ajánlott. Talán a legfontosabb tartozék.
Úgy ahogy az autóvezetőktől, a biciklisektől is elvárás, hogy ne fogyasszon alkoholt, mikor kerékpárra ül. A rendőrök a bicikliseket is szondáztatják és büntetik, viszont saját és mások biztonsága érdekében ne igyál.
Sokan úgy gondolják, főleg az autósok, hogy a biciklis miért nem megy a járdán. A válasz, mert nem szabad. Lakott területen csak ott szabad használni a járdát, ahol az úttest erre alkalmatlan. Ha a járdán kell kerékpározni, akkor maximum 10 km/h sebességgel szabad haladni.
Biciklizés közben tilos kutyát sétáltatni. Ezt nagyon sokan nem tudják vagy nem vesznek róla tudomást, de rendkívül balesetveszélyes. A biciklis számára, a többi közlekedő számára, de még az állat számára is.
Egy viszonylag új rendelet szerint az egyirányú utcába menetiránnyal szemben csak akkor lehet behajtani, ha kiegészítő tábla jelzi azt. Ilyenkor is nagyon óvatosan, körültekintően, mert lehet, hogy a gépkocsivezető még nem tudja, vagy nem látja a táblát.
Sokan akkor is az úttesten tekernek, ha van kerékpár, illetve gyalog- és kerékpárút. Ebben az esetben kötelező használni a kerékpárosoknak kialakított utat. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan van egy kiegészítő rendelet, miszerint, ha a gyalogosforgalom akadályozza a kerékpáros haladását, akkor használhatja az úttestet. Sajnos vannak rosszul megépített kerékpárutak, melyek használata sokszor veszélyesebb, mint az autóút.
A forgalomban való közlekedés nem veszélytelen. Mindig figyelni kell a másik reakcióira, szemkontaktust kell teremteni. Amikor neked van elsőbbséged, akkor is keresd a másik tekintetét, ebből megtudod, hogy észrevett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért közlekedj biciklivel?

Egyre nagyobb számban található az országban kerékpárutak, ezért egyre többen ülnek biciklire. Ez több szempontból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük