Kezdőlap » Művészet » Mit kell tudni Jane Austenról?

Mit kell tudni Jane Austenról?

Jane Austen (1775-1817) angol írónő volt, történetei középpontjában a romantika szerepel. Írásaira még jellemző az ironikus látásmód, a szereplők igen intelligensek és erkölcsösek.
Az irónő Hampshire megyei Steventonban született, Édesanyja Cassandra Austen és Édesapja George Austen tiszteletes. Nyolcan voltak testvérek, Jane Austen volt a hetedik, öt bátyja, egy nővére és egy öccse volt. Jane sose ment férjhez, bár még fiatalon volt egy eljegyzése, de annak hamar vége szakadt. Az 1800-as években történt, hogy a család Bath-ba költözött és onnan gyakran lejártak a tengerpartra, ahol találkozott egy igen vonzó fiatalemberrel, akivel ki is alakult egy fajta románc, sajnos később a fiatalember halálhírét kapta Jane. 1805-ben Édesapja halála után Southamptonba költöztek, 1809-től Chawtonban éltek, sajnos a család elszegényedett az Édesapa halála után, de nagy szerencséjükre Edward nevű bátyja, házat adományozott a családnak, ahol élhettek. Jane Austen súlyos betegségben szenvedett, akkoriban még nem volt ismert a gyógymód Addison-kórra. Miután súlyosbodott az állapota, már kimozdulni se nagyon tudott a házból. 1817-ben Winchesterbe utazott a gyógyulás reményében, de sajnos már annyira előrehaladott volt az állapota, hogy már nem tudták megmenteni, még ebben az évben július 18.-án elhunyt. A következő regényei jelentek meg: 1811 Értelem és érzelem, 1813 Büszkeség és Balítélet, 1814 A mansfieldi kastély, 1815 Emma, 1818 Meggyőző érvek, 1818 A klastrom titka.
Ezen regények megfilmesített változatai is nagyszerűen ábrázolják Jane Austen stílusát, bár, mint tudjuk a könyvet sose lehet tökéletesen megjeleníteni a filmvásznon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük