Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a hipochondriáról?

Mit kell tudni a hipochondriáról?

Ez egy pszichés betegség, mikor beteg annyira félti az egészségét, hogy már odáig fajul, hogy beképzel magának betegségeket. Teljesen olyan tüneteket vesz észre magán, amit az adott betegség produkál. Sokan csak hisztinek mondják, hogy biztos feltűnési viszketegsége van a betegnek, pedig ez egy igen komoly pszichés zavarnak mondható. Aminek a legfőbb tünetei a félelem és a szorongás. A páciens már rögeszmésen figyeli a testét és minden apró jelet valamilyen gyógyíthatatlan betegségnek tünetének nyilvánítja ki. Az állandó aggódás miatt szorongás és gyakran halálfélelem érzése is elhatalmasodhat a betegen.

Gyakran más pszichés betegségekkel is együtt ját, ilyen például a pánikbetegség vagy paranoia. Hipochondriával szenvedő beteg tökéletes tisztában van, hogy az elképzelései nem valósak, de mégsem tud megszabadulni ezektől az állandó bántó és negatív gondolatoktól. Ezt a betegséget az elfojtott érzelmek és más egyéb lelki gondok okozzák, olyan problémák tőrnek így felszínre, amelyeket a beteg a szőnyeg alá söpör.

Vagy lehet olyan korábban történt megrázó esemény, például haláleset, amit nem dolgozott fel teljesen, hanem inkább elfojtotta, de a gyerekkorban a szülőktől látott állandó aggódás is kiváltó ok lehet. Viszont nem kell aggódni, hiszen ez a pszichés betegség nagyon jól gyógyítható terápiával, kognitív viselkedésterápiával a gyökerénél kell kezelni és ebben segít a szakember, aki segít felderíteni a páciens hátterét és életében történt mély érzésű eseményeket, így kideríthető, hogy mi okozza nála ezt a fajta lelki problémát. Így a múltban történt esemény feldolgozásával és életmód változtatással megújítható a gondolkodás és felszabadítható a beteg a lelki teher alól. Így, ha ismerünk hipochondriában szenvedő embert, akkor kérjük meg, hogy minél előbb keressen fel egy szakembert, mert ez az állapot nagyon megkeserítheti az életét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük