Kezdőlap » Növények » Mit kell tudni a gránátalmáról?

Mit kell tudni a gránátalmáról?

Napjainkban nagyon elterjedt a gránátalma, melyet ma már minden hipermarketben megvehetünk. Több, mint 600 magja van és akkora, mint egy alma. Már a bronzkorban is termesztették és az ősein is tudták, milyen isteni tulajdonságokkal rendelkezik. Mi viszont csak most kezdjük felfedezni, hogy milyen különleges gyümölcs. Perzsiában őshonos és az egész mediterrán térségben évezredek óta termesztik. Afganisztántól Irakon és a Himaláján át Indiáig. A neve latin eredetű és szó szerinti fordítása “magos alma”, a magyarok a németektől vették át a gránátalma elnevezést.
Egyes országokban igen népszerű ital a gránátalma leve, máshol pedig a koncentrátuma terjedt el. Nagyon széles körben használták a gránátalma szirupot, majd mikor a paradicsom megjelent visszaesett a felhasználása, viszont hagyományőrző receptekben még ma is fellelhető.
Szimbólumként is nagyon elterjedt, például Granada város jelképe, Örményországban a termékenységet, bőséget, házasságot jelképezi. Sok török város címerében is megtalálható. Kínában a hosszú életet szimbolizálja, a perzsák pedig úgy vélték, hogy legyőzhetetlenné teszi a katonákat. A gránátalma leve természetes színezékként is használható, az anyagokat rózsaszínre színezi.
A legújabb kutatások szerint a növény leve segíthet csökkenteni a zsír lerakódását az érfalakon. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, hasmenés és láz kezelésére használják a népi gyógyászatban. Úgy tartják, hogy féreghajtóként is hatékony. Az UV-sugárzástól károsodott bőr pigmentjeinek a kifehérítésére belsőleg illetve külsőleg, helyi kezelésként egyaránt alkalmazzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük