Kezdőlap » Sport » Mit kell tudni az ellipszisjáróról?

Mit kell tudni az ellipszisjáróról?

Minden edzőterem alapfelszereléséhez hozzátartozik, és mára már a legközkedveltebb gépe, az ellipszisjáró. Talán kijelenthetjük, hogy a legízületkimélőbb berendezés. Elődje a sífutógépek voltak, ahol az első és hátsó holtponton megtört a mozgás, ezt váltotta fel egy körkörös, ezáltal folyamatos mozdulatsor. Az ellipszisjárók módszere a keresztedzés, az edzések során a lehető legsokoldalúbban terhelik a test izomzatát. A lábbal hajtható pedálokon kívül kézi hajtókarokkal is felszerelt. Minél több izom lép működésbe, annál nagyobb az energiafelhasználás, így jóval több kalóriát égethetünk el, mintha gyalogolnánk vagy kerékpároznánk. Árban a futópadokhoz képest jóval kedvezőbb, azonos márkákon belül például egy egyszerű futópad áráért egy csúcskategóriás ellipszisjárót vihetünk haza.

Három típusát különböztethetjük meg. A mechanikus-mágnesfékes rendszerrel működő, ahol általában egytől tízig állíthatjuk be a mozgás nehézségi fokát. Ennek a modellnek a hátránya, hogy nem nyújt pontos adatokat arról, hogy mekkora terheléssel dolgozunk és mennyi az elégetett kalória mennyisége. Ennél jóval fejlettebb a mágneses-motoros rendszer. Itt a nehézségi fokot nyomógombok segítségével állíthatjuk. Általában beépített edzésprofilokkal is ellátják ezeket a típusokat.

A harmadik az indukciós rendszer. Itt nincs szükség semmilyen alkatrészre a terhelés változtatásához, hanem a generálódott mágneses tér adja a terhelést. Ennél a modellnél is találunk beépített edzésprofilokat. Az ellipszisjárókon található kijelzőn az idő, a távolság és a felhasznált energia jelenik meg. A jobb minőségű gépeknél a pedálfordulatszámot és a pulzusszámot is nyomon követhetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük