Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni az árpáról?

Mit kell tudni az árpáról?

Az árpa lehet tünetmentes, ugyanakkor lehet egy nagyon fájdalmas, kellemetlen betegség is. Az árpa legtöbbször a szem belső zugához közeli szempilla gyökeréből alakul ki, a szempilla egyik faggyúmirigyéből. Ha a mirigy csatornája eldugul, az az anyag, ami a szem síkosságáért felel felgyülemlik és cisztát képez. Először maximum egy kis viszketést érzünk a szemhéj szárassága miatt. Akkor van nagyobb baj, ha ez felülfertőződik, krónikus gyulladás is kialakulhat. Ha az árpa 2-3 nap alatt nem ürül ki, tünetei nem enyhülnek, akkor orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor nyomhatja a szemet is és ez súlyos következményekkel is járhat.
Fontos elgondolkodni rajta, hogy mi is állhat a háttérben. Nem hiába mondják, hogy a szem a lélek tükre. Az árpát felfoghatjuk úgy is, mint egy megkövült könny. Ilyenkor kicsit nézzünk magunkba, hogy mi nyomjuk a lelkünket. A konfliktusainkkal nézzünk szembe, ne fojtsuk el, mert ez később más fizikai betegséget is okozhat.
Először próbáljunk természetes gyógymódokat alkalmazni. Borogassuk 100%-os Aloé Vera lével. Hagyjuk rajta 20 percig, majd két óránként ismételjük meg. A kamillateás borogatás is segíthet, ha még nem gyulladt az árpa. Ha már súlyosabb fázisban van, és nem enyhül a gyulladás, a fertőzés miatt antibiotikumos kenőccsel kezeljük.
Belső árpa is létezik, ilyenkor nem a faggyúmirigyek, hanem a szem mirigyei gyulladnak be. Ilyenkor szteroid hatóanyagú, érzéstelenítő gyógyszert fecskendeznek be. Ettől két héten belül elmúlik.
Krónikus, visszatérő árpa esetén a baj az orr lehet. Valószínűleg ott rejtőzhet a fertőzés, amely az árpát előidézi. Ilyenkor jelezzük az orvosnak, hogy már ez a betegség többször előfordult nálunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük