Kezdőlap » Növények » Mit kell tudni az áfonyákról

Mit kell tudni az áfonyákról

Az eper után a világon a talán a második legkedveltebb gyümölcs a hangafélék családjába tartozó áfonya fajták. Az áfonyák nemzetségnek az északi félgömbön kb. 450 fajtája ismert. Az áfonya trópusi fajtái Madagaszkáron, és a Hawaii szigeteken is előfordul.

Az áfonya termesztése már a gyarmatosítás előtt ismert volt az észak-amerikai indán törzseknél, Európába a gyarmatosítók hozták be. Az áfonyák összefoglaló közös latin neve a Vaccinium. Az áfonya fajtái a savanyú talajt kedvelő fás szárú cserjék, illetve félcserjék. amelyek vadon, erdők szélén, lankásokon, alacsony hegyeken, árok mentén napjainkban is nagy mennyiségben találhatók meg. Emellett a nemesített változatai egyre népszerűbbek a kertekben.

A rendkívül vitamindús, de emellett alacsony kalóriájú áfonya fajták íz világa változó, fajtái között megtalálható az enyhén édes ízű, ugyanakkor a kesernyésen csípős ízű is. Az áfonya tartalmaz , cukrot, pektint és számos vitamint. Emellett magas a kálium tartalma és tartalmaz kalciumot, vasat is. Az áfonya szezonja júliustól szeptemberig terjed fajtától függően.

Az áfonya cserjék termésének a színe változó, lehet mélykék, vörösesbarna, bíbor fekete, míg a bogyók külső színét általában szürkésfehér viaszos réteg borítja. Az áfonya bogyók félig áttetsző gyümölcshúsában apró magvak helyezkednek el. A különböző fajta áfonyáknak köszönhetően szinte egész évben lehet friss áfonyát kapni, amelynek a frissen való fogyasztása a legegészségesebb, de fogyaszthatjuk aszalva, szárítva is. A legismertebb áfonyafajták a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzeg áfonya.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük