Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a távollátásról?

Mit kell tudni a távollátásról?

A távollátás a szem fénytörési hibája. Az emberi szemgolyó tengelyhosszúsága normál esetben 24 mm. Ha a szem épp fénytörésű és a szemtengely hossza normális, akkor a kép, a retina megfelelő részére esik, ezért élesen látunk. Amikor azonban a szem törőereje csökken, vagy a szem tengelyhosszúsága, vagyis a szemgolyó mérete kisebb az átlagosnál, akkor beszélünk távollátásról, más néven hipermetrópiáról.

Fiatal korban a szemlencse még rugalmas, így a szem próbálja korrigálni a fénytörési hibát, a távollátást, de a későbbiekben mindenképp szükséges lesz a korrekció. A távollátó emberek a távolban lévő tárgyakat élesen látják, a közeli tárgyakra viszont nem tudnak megfelelően fókuszálni, így a közeli képek számára nem élesek. Szemüveg nélkül a távollátó beteg szeme próbál korrigálni, ezért ha egy közeli tárgyra néz, a szemtengelyek összetérnek és a beteg kancsalít. Mivel a szem fénytörő ereje az átlagosnál gyengébb, ezért pozitív lencsére van szükség a korrekcióhoz. A pozitív lencsét, konvex vagy pluszos lencsének is nevezzük.

A fénytörési hibák legegyszerűbben lencsékkel korrigálhatóak, szemüveggel vagy kontaktlencsével. Mivel a két szem fénytörése eltérhet egymástól ezért a szemüveg két lencséjének dioptriája és emiatt vastagsága is eltérhet egymástól. A különbséget az egyik lencse vékonyításával lehet csökkenteni. A lencsével való korrekcióhoz fel kell keresnünk egy szemész orvost, ő először egy fél dioptriás pozitív lencsét tesz a beteg szeme elé. Amennyiben a páciens látása élesedik, megállapítható, hogy távollátásról van szó, ha rosszabbodik, akkor rövidlátásról.

Ezután történik a lencsék próbálgatásával a megfelelő dioptria kiválasztása. A vizsgáló orvos a pupillák távolságát is leméri, mert ennek ismerete elengedhetetlen a megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől alakul ki a bőrszárazság?

A száraz bőr a bőrben található faggyúmirigyek túlzottan alacsony zsírtermelése, és a bőr nedvességszabályozásának zavara …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük