Kezdőlap » Adózás » Mit kell tudni a súlyos betegségek utáni adókedvezményekről?

Mit kell tudni a súlyos betegségek utáni adókedvezményekről?

Ha az adókedvezmény szót halljuk, sokunk számára a családi adókedvezmény jut általában az eszünkbe. Az adókedvezmény több területre is vonatkozhat, amiről nem is tudtunk. Ilyen a súlyos betegségek után járó adókedvezmény, amit a beteg magánszemély az összevont adóalap adójából levonásra igényelhet. Ennek összege az adott év első napján érvényes havi minimálbér 5%-a, jelenleg 5075.- forint.

A személyi kedvezmény érvényesítéséhez igazolnunk kell súlyos betegségünk tartósságát, amelyet a kórházi osztály szakorvosa, vagy az igénybe vett szakambulancia, szakorvos adatai által készített dokumentációból az általunk szabadon választott háziorvosunk állíthat ki.
A háziorvos önmagában nem állapíthatja meg a tartós betegséget, ezt mindig alátámasztó dokumentációval, a fent említett szakorvosok véleményének alátámasztásával tehet csak meg.

Az adókedvezményt adóelőleg- nyilatkozat kitöltésével az adott évben havonta felvehetjük, vagy az év végi adóbevallásban kérhetjük, utólagos visszatérítéssel.
Az adóbevallásban nem szükséges csatolni az igazoló okmányokat, sem az eredetihez, sem a másolathoz, viszont 5 évig feltétlenül meg kell őrizni, hogy az utólagos felülvizsgálatkor ne kerüljünk kényes helyzetbe.

Jó tudni: ha felsorolt betegségek egyikében érintettek vagyunk, de személyi adókedvezményt nem vettünk igénybe rá, UTÓLAG lehetőségünk van az adókedvezmény igénybevételére. Az utolsó 5 év igazolásait kell benyújtani, és az elbírálás után, az elmaradt személyi adókedvezményt egy összegben igényelhető. Érdemes ezzel, és egyéb kérdéseinkkel a területi NAV ügyintézőihez személyesen fordulni, és kérdéseinket feltenni, illetve az igénylésünk jogkövetelését elindítani.

„1. évi bevallást a 1153., a 2012. évi bevallást a 1253., a 2013. évi bevallást a 1353. számú nyomtatványon lehet önellenőrizni.
(Jogszabályi háttér: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §, adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (3) bekezdés)”- nav.gov.hu

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük